Provoserende, da kommunalminister Monika Mæland sa: «Dere har jo problemer med å få folk til å bli boende i Finnmark." Fordi regjeringen tar bort arbeidsplasser herfra. NHOs kommunebarometer viser sterk vekst i Tromsø, NHO Arktis fremhever «flinke Tromsø». Provoserende det også. Fordi det er dit arbeidsplassene våre forsvinner. Vi trenger dugnad for å få arbeidsplassene tilbake der de kom fra - tilbake til Finnmark!

Når nye offentlige arbeidsplasser kommer til en by, blir det selvsagt vekst. Direkte med de folka som får jobben og familiene deres. Indirekte fordi det offentlige utgjør en stor og fet kundegruppe!

De skal leie kontorer sentralt. Ha rapporter som private konsulenter kan lage. Ha websider og trykke brosjyrer fra trykkeriet. Kantine, rengjøring, slik at flere får jobb og må flytte til byen. Folka som bor, skal til frisør og handle klær. Så det private næringslivet i Tromsø får servert stadig flere kommersielle muligheter på et sølvfat! Hvilke "kommuner som er best rigget for vekst" er tydeligvis de som får flest offentlige arbeidsplasser?

Utspillet kommer fra NHO Arktis, og ble umiddelbart støttet av Innovasjon Norge Arktis. Ironisk nok: Etter at både NHO og Innovasjon Norge slo sammen sine Troms- og Finnmarkskontorer, og nå kaller det "Arktis", har vi sett stadig mindre til dem her i Finnmark. Selv om sammenslåingen skulle gi sterkere avdelinger og "styrke satsingen på Finnmark".

NHO Arktis sin video, de ber om at folk og organisasjoner, blir med på dugnad for å få til flere arbeidsplasser. Kan da NHO Arktis, og alle de andre som melder seg på den dugnaden, FØRST ta dugnad for å få våre offentlige arbeidsplasser tilbake til Finnmark?

For vi som bor i Finnmark, vil jobbe! Og helst her. Det ser vi, gang på gang, når det en sjelden gang kommer arbeidsplasser hit. Det er ikke noe problem med å få dem fylt! Også arbeidsplasser som krever spesielle utdanninger. Unge, og kanskje ikke fullt så unge, finnmarkinger, vil hjem! Samtidig vil de ha en jobb å gå til.

Hver gang en avis, radio eller TV hiver seg på mobbe-Finnmark-bølgen med for eksempel "Nå er Tromsø større enn Finnmark fylke", så er det bare å trekke pusten dypt, prøve være rolig, og svare: Er det så rart? Kunne dere være så snill å prøve å tenke fem sekunder på årsaken bak? Og skrive litt om det også?

Ikke bare gjenta noe som det høres ut som en info-rådgiver fra sittende regjering har skrevet. Ikke bare gjenta noe som vil dere vil få "stjerner i boken" hos tvangskameratene Høyre, FrP og Venstre og KrF. Eller er det noen av journalistene som i all hemmelighet ønsker å bli rådgiver for et av disse partiene?

Et lite ps. Om noen lurte: Monika Mælands påstand kom under debatten om regionreformen der hun møtte vår fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech under Arendalsuka.

Igjen skuffende, men gjenkjenbar, blåblå argumentasjons-teknikk: Sleng skylda for det dumme du selv har gjort, over på motstanderen.

Nusselig nytteløst!