Gå til sidens hovedinnhold

«Når tyskerne overgir seg kommer heltene som rømte til England og Sverige hjem og skriver krigshistorien slik at den passer til deres heltemodige innsats»

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hørte nylig på TV en ungdom som sa «det er viktigere med muntlig fortelling fra de som deltok i siste krig en hva politikere prøver å fortelle oss» . Jeg har fått fortalt historien om siste krig fra de som deltok både på norsk side og på tysk side.

Etter at tyskerne er jaget ut av Narvik og påført et nederlag er den siste rest av tyske soldater er presset sammen til en siste skanse på Bjørnefjell tett ved den svenske grensen.

De norske styrkene har omgruppert og venter bare på ordre om å angripe. Hitler har personlig gitt ordre om å avslutte felttoget i Nord – Norge. Den siste rest av tyske soldater diskuterer om de skal heise det hvite flagget eller rømme over grensen til svensk side. De allierte anser slaget som vunnet og trekker seg ut.

7. juni: Hærledelsen og regjeringa er forlater Tromsø på krysseren Devonshir.

9. juni: Gir hærledelsen ordre om at de norske styrkene skal legge ned våpnene.

De tyske soldatene forstår ingen ting og de norske soldatene gråter av fortvilelse

Resten av krigen er vel kjent, uten organisert motstand blir Troms- og Finnmark lett inntatt av tyskerne. Siden blir Finnmark nærmest bombet tilbake til steinalderen av allierte fly, til store tap av sivile liv og lidelser. Når Tyskerne trekker seg ut av Finnmark må alle evakuere og bebyggelsene brent ned i Finnmark og Nord-Troms.

Når tyskerne overgir seg kommer heltene som rømte til England og til svensk side hjem og begynner og skrive krigshistorien slik at den passer til deres heltemodige innsats

Dette til tross for at mange av dem ikke hadde sett en tysk soldat. Blant annet ble skuddvekslingen ved Midtstuen gjort om til «slaget ved Midtstuen» Gutta på skauen som jobbet for tyskerne om dagen og lekte krig om kvelden, ble gjort om til geriljakrigere.

Svensktroppene og englansfarerne gjorde seg til dommer over de som måtte bli i Norge oppførte seg verre en tyskerne.

Kommentarer til denne saken