På fredag kommer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til Finnmark for å åpne den nye Skarvbergtunnelen i Porsanger. En oppgradering av E69 som var godt på etterskudd. Likevel er det en liten dråpe i et hav av dårlige og farlige veistrekninger i Finnmark. Vi tror du kommer til å få deg en ubehagelig overraskelse på bilturen mellom Nordkapp og Lakselv, Jon-Ivar. Vi tror rett og slett du kommer til å bli litt flau.

Det er ikke hver dag vi får besøk av samferdselsministeren helt nord i landet. Det blir kanskje ikke det hyggeligste besøket du er på i år heller, for folk er sinte, og det er ikke rart. Veiene i fylket er altfor dårlige.

Tidligere i år sa fylkesråd for samferdsel Agnete Masternes Hanssen til iFinnmark at etterslepet på fylkesveinettet i Troms og Finnmark var på minst 10 milliarder(!) kroner. Det skal også nevnes at riksveinettet heller ikke er noe å skryte hjem av.

Troms og Finnmark er fylket som bruker størst andel av budsjettet på samferdsel. Dårlige veier i fylket handler ikke om at fylkestinget ikke prioriterer samferdsel, men om at midlene ikke finnes. Troms og Finnmark er både det største og det minste fylket. Det er et regnestykket som er vanskelig å få til å gå opp når det kommer til samferdsel. Da må staten komme på banen. Erna Solberg og hennes regjering viste styggefingeren til Troms og Finnmark i åtte år. Nå må du vise at ting blir annerledes.

Regjeringen skal ha mye skryt for å halvere prisene på FOT-rutene. Det er et uvurderlig tiltak for samferdselen i Finnmark. Kun de som selv bor her oppe og benytter seg av de grønne og hvite flybussene skjønner hvor mye det faktisk betyr. Likevel blir det for mange overskygget når det kuttes i rutetilbudet. Men det trenger vi ikke å gi deg beskjed om, for det kommer du til å få høre høyt og tydelig når du besøker Nordkapp.

Vi trenger sårt at etterslepet på veiene våre dekkes inn. Det er så mye viktigere enn å bygge nye motorveier på Østlandet. Det tror vi du også kommer til å skjønne når du kommer opp hit og ser hvor dårlig det står til. Det betyr noe hvem som styrer – vis oss hva det betyr for Finnmark, Jon-Ivar!