Gå til sidens hovedinnhold

Når Erna sov i timen

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå er det på tide og legge stridsøksa til side.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Storting og regjering har med den største enighet noensinne, bevilget 400 milliarder kroner i løpet av 2 dager for å bekjempe et farlig virus. Med andre ord en tredjedel av et statsbudsjett. Et virus som etter politikernes mening skulle være farligst for oss eldre over 80 år. Regjeringen sov i timen de 2 første ukene etter at smitten kom til Norge fra Italia, og direktørene og byråkratene styrte landet. Hvorfor ventet Erna Solberg og regjeringen i over 1 uke med å kontrollere turistene som kom nettopp fra Italia? Det ble også nevnt fra regjeringen at viruset var nå mest farlig for de eldre. Det var også kjent hva som hadde skjedd i Kina. De første ble ikke engang testet og smitten ble spredd både blant leger, sykepleiere og flere titalls pasienter. Dette må få konsekvenser for Erna, Høyre og regjeringen.

Helsevesenet var de første som ble rammet og resten av samfunnet stoppet opp. Fra første dag viruset dukket opp i Kina var norsk media på plass, og vi fikk fra time til time vite hva som utviklet seg som ild i tørt gress. Så langt ingen unnskyldning. Presis det samme skjedde i Italia, viruset spredde seg som ild i tørt gress og folk ble syke og døde som fluer. Vi ble ikke tatt på senga, tvert imot, vi så alt fra første dag på NRK og TV 2. Etter 2 uker er det plutselig full panikk i regjeringen, med pressekonferanser med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Samme dag rullet milliardene som erter av en sekk ubegrenset, og opposisjonen fikk det de ba om. Pengene skulle være som en sterkt redusert lønn i første omgang ettersom permitteringene kom.

Folk ble bedt om å være hjemme for ikke å bli smittet og belaste helsevesenet. Helsevesenet var allerede smittet av et ukjent antall skiløpere fra Italia som også jobbet på sykehus. Smitten kom med fly fra Italia og dagen etter inn på et av de største sykehus i Oslo. Tabben var et faktum, og Erna, Høyre og Mæland var i sjokk. Stillheten var brutt og flere statsoverhoder forsto ikke at dette kunne ramme oss, men dessverre.

Ser vi bort fra virus er ordet helsevesen et snart utslitt tema for oss her i Finnmark. Debatten de siste 10 årene har dreid seg om plassering av nye sykehus i Vest-Finnmark. Stedsvalg; Hammerfest eller Alta. Befolkningstettheten i Alta har vokst radikalt de siste 20 årene. Sennalandsveien er nevnt stengt eller kolonnekjørt mange ganger og med rette. Disse to argumentene har blitt brukt både lokalt i Finnmark og mot sentrale myndigheter uten å bli tatt alvorlig. Så lenge det var snakk om bare 2 sykehus i Vest-Finnmark var geografien og avstandene en fiende for både Hammerfest og Alta, kanskje mest for Alta. I og med at Hammerfest hadde hatt sykehuset i Vest-Finnmark siden krigens dager, ble Hammerfest valgt for nytt sykehus av sentrale myndigheter, og før det også av Finnmark Arbeiderparti som veide tungt. Og slett ikke det minste rart. På 60 tallet ble Alta utpekt av Stortinget som vekstsenter i Finnmark av naturlige årsaker, som beliggenhet og geografi. Samtidig bygde det seg langsomt opp en slags mindreverdighetskompleks mot Alta i resten av Finnmark. I Alta kom det meste nær sagt av seg selv. Alta fordoblet folketallet på noen få år; skoler, universitet, flyplass m.m. var som en magnet. Det var det folk ville ha. Altaelva hadde vi fra før. Det er et faktum at politikerne fra Alta har i altfor lang tid sett seg fornøyd med det, dessverre. Når Alta ble by var det en selvfølge at helsevesenet måtte stå i stil med resten. Det nye i debatten er sykehusstrukturen i Finnmark med 3 i stedet for 2. Den kom 20 år for sent. Det har vært Altas beste venn geografisk, og vi har vært spart for alle slag i tomme luften som har utspilt seg mellom Alta og Hammerfest disse årene.

Nå er det på tide og legge stridsøksa til side. Hvilke tanker som maktbastionen AP i Finnmark har hatt i sitt stille sinn får vi aldri vite. Det var vel slik at Alta klarte seg uansett, eller hva? Nå har Siv Jensen vært inntil for kort tid siden rådmann i storkommunen Norge. Har det vært vedtak eller forslag fra Fremskrittspartiet i Stortinget om 3 sykehus i Finnmark, 1 milliard øremerket til sykehus i Alta? Hvis ikke, så er det på tide at så skjer i første budsjettdebatt til høsten. Et slikt forslag vil sikkert få støtte fra både Sosialistisk Venstreparti og Venstre. Hvorfor skulle ikke både Senterpartiet og Arbeiderpartiet kunne være med og knekke maktarrogansen fra Bent Høye og Høyre? Vi burde lært av det Sør- og Vestlendingene gjorde på 60–70 tallet. Samarbeidet i Stortinget mellom sosialistene og de borgerlige partiene i skjønn forening. Det ble bygd bruer, tunneler, veier og mere til i hytt og vær, budsjett etter budsjett. I Finnmark er politikere som røde kyr. FRP står nå fritt i Stortinget og Siv og Sylvi må søke samarbeid med alle andre partier. Glem iskanten foreløpig. Spesielt nå når viruset har knekt koden til oljefondet. En milliard øremerket til sykehus i Alta vil sikre et godt helsetilbud til en befolkningsvekst som forventes i årene framover. Resten vil komme av seg selv. Altas befolkning har krav på en unnskyldning fra politikerne i Alta som ikke har gjort jobben sin. Er det ikke politikerne som bestemmer, eller er det direktørene og byråkratene i Helse Nord?

Kommentarer til denne saken