– Nå vil det blomstre som aldri før

OPPRØMT OVER OPPSTRYK: Strykermiljøet i Finnmark opplever en god vekst. Foto: Oppstryk Finnmark

OPPRØMT OVER OPPSTRYK: Strykermiljøet i Finnmark opplever en god vekst. Foto: Oppstryk Finnmark

Artikkelen er over 3 år gammel

I helga feiret Oppstryk Finnmark 20 år, og styreleder Liisa Tuomaala gleder seg over stor vekst i strykermiljøet.

DEL

– For to år siden var vi veldig få på samling, det var litt krise, men nå har kurven snudd. I år var vi over 70 personer på Oppstryk Finnmark i Alta, sier en fornøyd styreleder Liisa Tuomaala som er i permisjon fra sitt arbeid som lærer på kulturskolen i Hammerfest.

Små og store strykere fra Kirkenes, Alta, Hammerfest og Murmansk fylke i Russland møttes for orkesterspill i Alta sist helg. Helgen ble toppet med en filmpremiere på lørdag og en jubileumskonsert i Alta Kultursal på søndag.

Mange småfiolinister

For to år siden så det som sagt ille ut for strykerne i Finnmark, Alta stod uten fiolinlærer og det var færre og færre som meldte sin interesse for kunsten. Nå har Alta fått ny fiolinlærer på plass. Oganes Girunyan har siden høsten 2013 vært kontraktansatt på kulturskolen og pendler til byen hver andre uke fra Tromsø.

– Vi håper at Oganes kan fortsette på Kulturskolen. Det kommer hele tiden flere søkere, og han har allerede 15 elever, men vi er redde for at uten fast stilling vil vi miste fiolintilbudet igjen, sier Demi Feng, mor til Kaja Isabella Li fra B-orkesteret.

– Vi har fått en veldig god lærer i Oganes, og han har fått med seg mange småfiolinister, forteller Tuomaala.

Til sammen følger han opp 15 elever, og styrelederen kan fortelle at de nå opplever stor pågang.

– Jeg tror det blir mer interesse for fiolin fremover. I Hammerfest får vi snart en 100 prosent stilling på kulturskolen, og da satser jeg på at strykermiljøet blomstrer som aldri før!

Å oppleve en slik vekst mener Tuomaala inspirerer og hjelper på miljøet.

– Det virket på meg som om deltakerne var veldig begeistret, og de ønsker å fortsette med dette.

Filmpremiere

Det ble ikke bare orkesterspill. Helgas arrangement viet også plass til premieren av filmen Oppstryk Finnmark Con Amore på Aurora Kino i Alta. Filmregissør Kristin Nicolaysen har fulgt orkesteret med sitt kamera i fire år og hun sier filmen dokumenterer verdens nordligste og mest sjarmerende fiolinorkester.

– Filmen tar oss med inn i musikkens verden sammen med barn og profesjonelle i orkesteret Oppstryk Finnmark. Gjennom musikkgleden og leken krysses språk og grenser og vi får bli med på orkestrets første reise til Russland, sier  Nicolaysen.