Nå skrur de opp renta – så mye mer må du betale

DYRERE: Styringsrenta har økt, og Sparebank1 Nord-Norge følger nå etter.

DYRERE: Styringsrenta har økt, og Sparebank1 Nord-Norge følger nå etter. Foto:

SpareBank 1 Nord-Norge øker renten på boliglån og på innskudd – begge med inntil 0,25 prosentpoeng.

DEL

Etter endringen vil beste veiledende boliglånsrente være 2,5 prosent. Den tilbys til unge LO-medlemmer som kjøper sin første bolig. Renteøkningen kommer som et resultat av Norges Banks økning av styringsrenten på rentemøtet torsdag 19. september.

Det skriver banken selv i en pressemelding. DNB annonserte sin renteøkning fredag 20. september.

Les også: DNB øker renta på boliglån

Ikke uventet

Bankens prisliste er ennå ikke klar. Vilkårene vil variere fra kunde til kunde. For eksempel: Har du lånt 1,8 millioner kroner og betaler ned over 25 år vil en renteøkning fra 2,5 til 2,75 prosent øke dine månedlige avdrag fra 8.100 til 8.322 kroner i året: Altså 2.664 kroner i året.

Renta har klatret trinnvis oppover det siste året. Huseiernes Landsforbund har regnet ut at for et lån på 2 millioner vil de fire renteøkningene siden juli i fjor til sammen betyr en økning i månedsutgiftene på 1.300 kroner etter skatt. Eller omlag 15.600 kroner i året.

– At styringsrenta økte var signalisert på forhånd, så det var ikke uventet, sier Sparebank1 Nord-Norges finansdirektør Bengt Olsen.

Les også: Kathrine kjøpte hus for 4 mill. Nå kan lånet bli dyrere for tredje gang i år: – Betaler allerede 2.000 kroner mer

Lavere vekst

Olsen tror rentetoppen er nådd for denne gang.

– Selv om norsk og nordnorsk økonomi er svært sunn, ser det annerledes ut i verden rundt oss. Det ser vi spesielt på de lange rentene, som er lavere eller like lave som de korte. Verden forventer altså lav økonomisk vekst fremover. Det tilsier også fortsatt lave renter frem i tid. Det er likevel viktig å understreke at forutsetningene kan endre seg og utviklingen kan snu, til tross for at selvsentralbanksjefen indikerer at rentetoppen nå er nådd, sier finansdirektøren gjennom pressemeldingen.

De nye betingelsene gjelder fra torsdag 26. september for nye lån. For eksisterende lån trer endringen i kraft 8. november.

Artikkeltags