Nå må vi sikre de meget flotte permanente tiltakene Høie lover oss

MÅ PRIORITERES: God beredskap må satses på, mener Jan Eggesvik.

MÅ PRIORITERES: God beredskap må satses på, mener Jan Eggesvik. Foto:

Av
DEL

MeningerFinnmark og Nord-Norge å må for en gangs skyld prioriteres for god beredskap. Mitt ståsted er at Finnmark fortjener en god luftambulansetjeneste. Diskusjonen har vært hard, men også nyttig. Min lærdom er at det er på høy tid at det kommer en helikopterbase til Øst-Finnmark. Videre vil et jetfly i Tromsø bidra til at alvorlig syke kan overflyttes effektivt mellom sykehusene og også betjene andre langbaner + Svalbard.

I 1988 fikk vi 2 fly på 24 timers beredskap i Alta og Kirkenes. I løpet av siste 20 år har Alta vokst med ca. 8000. Samtidig er det blitt fjernet 1 fly i Kirkenes og 1/2 fly fra Alta. Alta er Finnmarks største by, men har ikke sykehus. En forutsetning for at dette skal kunne gå har vært en sikker ambulanseflytjeneste. Et av Høies ekstratiltak er at Alta-basen har fått 1 ekstra dagfly med 12 timers beredskap. Og forslaget fra Høie er da på Kirkenes:

1 helikopter på 24 timers beredskap og

1 Beech fly med 24 timers beredskap.

I Alta; 1 Beech 24 timer og 2 Beech på 12 timers beredskap. Årsrapporter har vist mindre aktivitet natt, derfor denne fordelingen.

Undertegnede har oppsummert dette i et åpent brev til Høie og han forlenger alle ekstratiltak over vinteren som beskrevet. Jeg forstår at det er en intensjon å få alle tiltak permanent. Jeg støtter dette fullt ut.

Babcock har ikke levert etter kontrakt verken med eller uten ekstratiltak. Vi får nå en bra sikkerhet for pasientene og så må Helseministeren avgjøre om Babcock vil klare sine oppgaver.

For meg betyr dette at alle mine spørsmål i mitt åpne brev til Høie er imøtekommet.

Så blir det alltid en diskusjon om hvordan finansieringen av disse nye tiltakene. Det synes jeg Stortinget må delta i.

Men nå har Finnmarks beredskapssårbarhet blitt solid dokumentert Og jeg håper det ikke blir sterk motstand mot dette som egentlig er et håndslag til Finnmark som befolkningen fortjener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags