Politiet i Finnmark, og flere ordførere har i løpet av de siste dagene gått ut med bønn og kjeft til de som fortsatt ikke har skjønt alvoret rundt koronavirusets spredning.

FÅ SISTE NYTT OM KORONA-SITUASJONEN I FINNMARK I VÅRT LIVESTUDIO HER!

Folk har fortsatt hjemmefester og samlinger til tross for at hele landet, ja hele verden, er i full beredskap. Vi må begrense at så mange som mulig av våre svakeste, og mest utsatte, medmennesker smittes og dør av koronaviruset. Da må vi følge myndighetenes råd. Det bør ikke være så vanskelig å forstå.

Sørpå rapporteres det om fortvilte ordførere i småkommuner, som faktisk må be om hjelp fra helseministeren for at folk på hytta skal innse alvoret i at de må komme seg hjem. De utsetter hardt pressede lokalsamfunn for unødvendig belastning. Egoistisk og idioti.

Dette er god lærdom å ta med seg inn i påskeukene. For påsken blir ikke som forventet for noen. Som ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, sa på sin første daglige pressekonferanse mandag denne uken: Påsken 2020 er avlyst!

Hammerfest kommune har anmeldt en lite ettertenksom kommuneansatt som nektet å følge pålegg om å holde seg i karantene i 14 dager. Mannen hadde vært i utlandet og fikk beskjed om å ha hjemmekarantene, men ville ikke forholde seg til det.

– Det var ingen misforståelse. Det var en bevisst handling. Derfor måtte vi anmelde, sa rådmann Leif Vidar Olsen på en pressekonferanse på rådhuset tirsdag formiddag.

Justisministeren har opplyst om at politiet skal prioritere å slå hardt ned på dem som ikke følger pålegg om karantene. De kan straffes med bøter på 20.000 kroner. Det er på sin plass.

Nav melder om at 84.000 nordmenn har blitt registrert som helt arbeidsledige. På én uke. De siste fem dagene har 45.000 nordmenn søkt om dagpenger. Og flere blir det. I løpet av de neste dagene og ukene kommer vi til å skrive om bedrifter i Finnmark som går konkurs, om stadig flere som sliter økonomisk, om konsekvensene av karantenepålegg.

Hjelpeorganisasjonene forteller at det kommer til å være mange tilfeller der barn som lider under tragiske familieforhold, med rus og vold, der frisonen for disse er tatt bort. De er i hjemmekarantene, og kan ikke si ifra på samme måte som før. Dette skjer over hele landet. Også her.

Vi må ta vare på hverandre nå.

Og vi må i det minste kunne forvente oss at normalt oppegående folk tar myndighetenes krav til etterretning. Det gjelder oss alle.

Bruk derfor hodet, følg reglene og vær et godt medmenneske!