Nå må du ikke glemme

Geir Håkonsund, ansvarlig redaktør iFinnmark og Finnmark Dagblad, tar for seg tematikken ensomhet i påska i denne ukeslutten.

Geir Håkonsund, ansvarlig redaktør iFinnmark og Finnmark Dagblad, tar for seg tematikken ensomhet i påska i denne ukeslutten. Foto:

Man kan føle seg ensom under alle omstendigheter, uansett alder, eller når du har mange venner og bekjente.

DEL

UkesluttDette skal ikke handle om koronaviruset, men det er jo et faktum at det er ekstra kjedelig å være isolert eller i karantene når det er så mye elendig vær ute som det har vært i år.

Her om dagen prøvde jeg meg derfor på litt hjemmetrening. Det er faktisk ganske enkelt å finne tips og triks til hvordan man kan bruke kroppen til andre ting enn å gå til og fra kjøleskapet.

Det er flere treningseksperter i sosiale medier som daglig legger ut videoer man kan følge til punkt og prikke med alt fra enkle yogaøvelser for indre ro, til seriøs vektløftning som inkluderer innbo og hvitevarer. Jeg valgte en mellomvariant og har fått kjørt hele kroppen ganske så greit hjemme i stua opptil flere ganger denne uka.

Ikke har jeg ødelagt verken muskler eller møbler heller.

Mens jeg holdt på med denne treningen fikk jeg tid til å tenke over det absurde i situasjonen vi nå befinner oss i. Jeg lurte på om det er slik det må føles å være i fengsel, eller for de som må sone straff hjemme og ikke kan gå ut når de vil. Ikke treffe venner og familie som før. Ikke gå på treningssenteret eller på kafé og møte folk hver eneste dag. Ikke gurgle i seg øl, drinker og cava med gjengen på lørdagskveldene. Det må være veldig tøft å skulle ha det slik over en lengre periode.

Men så slo det meg også.

Det er jo veldig mange, alt for mange, som faktisk ikke har fått hverdagen sin snudd på hodet de siste ukene. Faktum er jo dessverre at vi rundt påsketider har en tendens til å glemme de som sitter mye alene hele året. I desember har de fleste medier med respekt for seg selv, store kampanjer for å rette oppmerksomhet på de som føler seg ensomme i julehøytiden.

Vi kjenner godt til de såkalte julesentralene, der folk som har mulighet til å dele julekvelden med noen som er ensomme, gjør nettopp det. Eller butikkene som har vogner der folk kan donere matvarer til de som har dårlig råd, så også de kan få muligheten til julemiddag og ekstra kos.

I påsken derimot, drar normalt sett tusenvis av den norske befolkning på hytta. Mange reiser ut av landet for den første virkelige ferien dette året. Folketomme byer og bygder er helt vanlig over hele landet. Butikkene holder påskestengt, restaurantene likeså.

Det er mulig jeg ikke har fulgt helt med i timen, men jeg kan ikke erindre å ha sett overveldende mange saker om de ensomme, fattige eller psykisk syke i påsken.

Det er jo typisk norsk å være engasjert, gå i fakkeltog og vise støtte på nettet, så andre skal se at vi bryr oss, og at vi er gode mennesker. Men mange av oss glemmer også ganske fort det som engasjerte oss i går. Vi er vanedyr og lar oss fort engasjere av noe nytt.

I januar var det et særlig fokus på psykisk helse og på selvmorsproblematikken, i landet generelt, og i Finnmark spesielt. Vi kåret to modige kvinner til månedens finnmarkinger, fordi de delte sine egne erfaringer som pårørende til folk som ikke maktet livet lengre. Selv mistet jeg en god og kjær venn til selvmord i jula, og jeg tenker på han hver eneste dag.

Jeg tenker også på hvor heldig vi var som fikk ha en stor og verdig bisettelse, med mange, mange mennesker tilstede. Og hvor trist det må være for de som på grunn av viruset nå må ta farvel med den de var mest glad i, uten å kunne gjøre det i en fullsatt kirke. Å bli røvet for muligheten til å gi noen en verdig avslutning på livet. Ensom.

Det er usigelig trist og enda større grunn til å se hverandre og leve livet mens vi har det.

Nå er jeg en av de privilegerte som ikke føler meg nevneverdig ensom. Ikke har jeg psykiske eller fysiske plager som gjør livet mitt spesielt vanskelig heller. Det er gode dager og dårlige dager som for de fleste, men jeg har også i likhet med de fleste, noen i min sfære som ikke har det like godt som meg.

Denne påsken har jeg lyst til å gjøre noe ekstra for å minne meg selv på hvor heldig jeg er, som har det slik som jeg har det. Den beste måten jeg kan gjøre det på, tror jeg er å se noen som ofte ikke blir sett. Mitt bidrag er blant annet denne oppfordringen til alle som leser dette, og kjenner eller vet om noen som vil sette pris på litt ekstra oppmerksomhet.

Så derfor; om du vet noen som vil sette pris på litt oppmerksomhet i påsken - ta kontakt. Det trenger ikke være så mye. Gi noen en påskeblomst, eller gå en tur med noen. Ring på FaceTime. Legg en lapp i postkassen, eller bak et brød og gi til en ensom nabo.

Det koster så lite, og betyr så uendelig mye.

Riktig god påske når den tid kommer. Og god helg så lenge!


Trenger du noen å snakke med?

Her har vi samlet telefon- og kontaktinformasjon til ulike hjelpetelefoner:

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

Trenger du noen å snakke med? Noen som har tid til lytte, noen som kan gi deg råd og informasjon? Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud.

www.hjelpetelefonen.no

Alarmtelefonen: 116 111

Telefonen er for barn som blir utsatt for omsorgssvikt, vold og overgrep. Også voksne som er bekymret for barn og unge, kan ta kontakt med sentralen. Å ringe dit er gratis. Les mer om Alarmsentralen for barn og unge her:

www.116111.no

Kirkens SOS: 22 40 00 40

En døgnåpen krisetjeneste også på helligdager. Kirkens SOS tilbyr en anonym og uforpliktende samtale på krisetelefonen eller kontakt via chat på nettsidene:

www.kirkens-sos.no

VO-linjen: 116 006

En døgnåpen hjelpelinje for deg som opplever vold i nære relasjoner. www.volinjen.no

Rustelefonen: 08588

For deg som har spørsmål om rusmidler. Dette er en rådgivnings- og informasjonstjeneste drevet av Rusmiddeletaten og Helsedirektoratet.

www.rustelefonen.no

Anonyme Alkoholikere

Felleskap for erfaringsutveksling og hjelp med alkoholisme. Kontakttelefon: 91177770

Barnevernet.no

Barnevernet.no er en nettressurs som skal gjøre det enklere å finne relevant kunnskap om barnevernet. Nettsiden har blant annet informasjon om barnevernvakter og barneverntjenester i alle kommuner og hvordan du melder din bekymring til barnevernet.

www.barnevernet.no

Hjelpelinjen for spilleavhengige: 800 800 40

Tusenvis av nordmenn er blitt avhengige av pengespill. Er du en av dem? Eller står du nær en som spiller for mye? Da kan du ringe Hjelpelinjen. Du kan også få informasjon om hva som finnes av behandling for spilleavhengige.

www.hjelpelinjen.no

LPPs rådgivningstelefon for pårørende: 22 49 19 22

Rådgivningstelefonen drives av Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse og rus, og tilbyr rådgivning om pårørendes rettigheter og behov, og om hjelpeapparatet.

www.piosenteret.no

Tjenester for barn/ungdom:

Barn og unge som trenger noen å snakke med kan ringe til Røde Kors-telefonen for barn og ungdom: 800 33 321.

Det er også mulig å sende melding eller chatte via nettsidene: www.korspahalsen.no , Mental Helses www.sidetmedord.no eller Blå Kors sin tjeneste www.snakkompsyken.no

Har du spørsmål knyttet til seksualitet, legning og identitet, kan du kontakte Ungdomstelefonen: 400 00 777, www.ungdomstelefonen.no

Rushjelp.no

Stiftelsen Bergensklinikkene sin nettside for tester og selvhjelpsprogrammer. Bruken av testene og selvhjelpsprogrammene kan skje helt anonymt på nett.

www.rushjelp.no

Rådgivning om spiseforstyrrelser: 948 17 818

Har du eller er du i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse? Bekymret? Står du nær noen som sliter med sitt forhold til mat, vekt og kropp? Ta kontakt!

www.nettros.no

Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO) 22 94 00 10

Spiseforstyrrelsesforeningen er en organisasjon for alle som på en eller annen måte er berørt av spiseforstyrrelser eller sliter med forholdet mat, kropp og vekt. Foreningen har egen informasjons- og rådgivningstjeneste.

www.spisfo.no

Littsint.no

En hjemmeside for foreldre som ønsker å jobbe med sinnemestring

Littsint.no

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700

For deg som vil ha noen å snakke med om arbeidslivets små og store utfordringer. Drives av Mental Helse.

www.arbeidslivstelefonen.no

Mer informasjon om psykisk helse:

www.psykisk.no (Helsedirektoratet)

www.psykiskhelse.no(Rådet for psykisk helse)

www.psykopp.no (Stiftelsen psykiatrisk opplysning)

Kilde: psykologiforeningen.no

Artikkeltags