Nå kan det bli lettere å betale hos Bjørg: – Høres veldig mye bedre ut

BEDRE FORHOLD: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen lover Bjørg Masternes, bygdas turister og fastboende, bedre mobilforhold.

BEDRE FORHOLD: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen lover Bjørg Masternes, bygdas turister og fastboende, bedre mobilforhold. Foto:

Bjørg Masternes har flere ganger opplevd at nettet går i stå slik at kundene hennes ikke får betalt varer med kort. Nå håper hun på bede tider.

DEL

– Det har vært for liten kapasitet og ting har stoppet opp når vi har våre «høytider», under påsken og under Kunesdagan. Da har det tidligere vært så å si umullig å få betalt med kort. Det er godt nytt for oss med kapasitetsøkning, sier Bjørg Masternes.

Hun er kjøpmann på stedet Kunes i Lebesby kommune, som nå vil få bedre mobilnett. Det fortalte dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor på et møte på stedet Lebesby onsdag.

– Kunes har vært et begrep vi har diskutert nesten helt opp i konsernledelsen. I det området har man tett med påsketurister, og en basestasjon som ligger litt unna bygda. Forholdene har ikke vært gode når gjestene der har vært mange. Nå er det fattet en beslutning om at vi øker kapasiteten der med 400 prosent, sier Bjørn Amundsen.

Og det er godt nytt for de som bor, og de som besøker Kunes i Lebesby kommune. De slipper da at mobilnettet stopper opp når de skal se film via nettet, og kortterminalen til kjøpmann Bjørg Masternes vil kunne fungere som den skal.

– Det høres jo veldig mye bedre ut enn det er nå, ingen tvil om det, sier Masternes

LES OGSÅ: Kuttet fasttelefonen med seks dagers varsel: – Da strømmen gikk i forrige uke, var vi helt uten forbindelse med omverden

Håper på fiber

Bjørg håper også på at «bredbåndstrekningen» Kunes-Bekkarfjord, som nå straks skal ut på anbud, frister utbyggere. Nkom og lokale krefter har bidratt med i alt 11,6 millioner kroner i tilskudd, til de som kan tilby brukerne langs strekningen fiber inn til hus, hytte eller arbeidsplass.

– Det er jo lagt store penger i potten, så jeg håper man får en utbygger som vil sørge for at vi langs strekningen får knyttet oss til fibernettet. Selv om det er bra med en kapasitetsøkning på mobilnettet, er det fremdeles slik at datamengden går fort, og det kan bli dyrt om man skal strømme en film. Da vil fiber være en bedre løsning, mener Masternes.

Næringskonsulent Toril Svendsen i Lebesby kommune håper også på at interesserte utbyggere melder seg for å gi et tilbud på fiber.

– Anbudet går ut via fylkeskommunen i starten av desember. Siden ingen ønsket å bygge ut i mai da forrige utlysning var ute, har potten på tilskudd økt til 11,6 millioner kroner. Det håper vi gjør at vi får interessenter som ønsker å ta jobben med å bygge ut til innbyggerne langs strekningen, sier Svendsen.

Det er et håp om oppstart og tilbud ut til kundene i 2021, men fristen for anbudet er satt til 2022.

KRYSSER FINGRE: Næringskonsulent Toril Svendsen i Lebesby kommune krysser fingrene for at man får en utbygger av fiber på strekningen Bekkarfjord - Kunes, på kroken.

KRYSSER FINGRE: Næringskonsulent Toril Svendsen i Lebesby kommune krysser fingrene for at man får en utbygger av fiber på strekningen Bekkarfjord - Kunes, på kroken. Foto:

Avvikling

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor fortalte også hva teleselskapet vil gjøre når kobbernettet blir avviklet i Lebesby i 2022.

– Vi har et kobbernett som ikke møter dagens standard for data, og et nett som ingen egentlig vil ha. Vi kunne sikkert tatt beslutningen om å avvikle kobbernettet for flere år siden, men nå er den tatt. Snittkunden til de som bruker kobbernettet i dag, er over 70 år, og de som reparerer nettet, er pensjonister. Det er vrient å vedlikeholde, og det er store kostnader knyttet til brudd, sier han.

NYHETER: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, brakte med seg flere gode nyheter om bedre dekning på flere steder i Lebesby, blant annet på stedet Lebesby.

NYHETER: Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, brakte med seg flere gode nyheter om bedre dekning på flere steder i Lebesby, blant annet på stedet Lebesby. Foto:

Amundsen lovet at det vil være gode alternativer når kobbernettet fases ut, mot slutten av 2022.

– Vi skal sikre at alle får et tilbud før vi skrur av kobbernettet, fortalte han.

Amundsen var også klar på at man i Lebesby kommune har partier langs veien der det er dårlig kvalitet på dekningen.

LES OGSÅ: Siv Irene (31) flyttet inn i drømmehuset, men møter motstand: – Skal vi unngå fraflytting fra distriktene, er ikke dette veien å gå

Planene

Dekningsdirektøren meddelte videre at de i Dyfjord nå har fått en etterlengtet kapasitetsøkning. Det vurderes også å sette opp en ny basestasjon på Bekkarfjordfjellet og ved Mehamnelv bru. Til Lebesby tettsted er det bestilt en kapasitetsøkning.

– Vi skal doble eller tredoble kapasiteten, og vi håper å ha det klart før jul om vi er heldige. Til påske skal vi i hvert fall ha det klart, informerte Amundsen.

De litt mer langsiktige planene er å rulle ut 5G i hele landet.

– Innen utgangen av 2024 skal hele landet ha 5G. Med det tror jeg at mange av utfordringene vi har i dag, skal være løst. 5G skal komme alle steder, og vil gi veldig gode hastigheter.

Amundsen fikk spørsmål om Telenor var interessert i å være tilbyder av fiber på anbudet som skal ut om kort tid.

– Kravet som Nkom har i anbudet er en hastighet som vi i dag ikke klarer å gi ved hjelp av 4G-nettet. Men når 5G kommer til hele landet, kan vi møte kravet. Ved innføringen av 5G vet vi at de store byene kommer først, men når Finnmark får 5G vet vi ikke, sa Amundsen, og sa det kunne være vanskelig for dem å møte et krav om utbygging innen 2022.

– Hadde man strukket anbudet til 2023 som frist for å klare dette, hadde det vært langt enklere for Telenor, sa Amundsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken