Nå er det snart jul. Ribbe kjøpes inn, og vi «snakker» om å få til den sprø svoren. Da har vi glemt grisen som hadde ligget på gulvet med stort sår i kroppen i fjorten dager, og griseungene som ble slått i hjel mot veggen

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av

Grisene som er så snille og kloke dyr fortjener ikke å bli behandlet på denne måten, skriver Aina H. Johansen.

DEL

MeningerSynes ikke vi mennesker er snille med dyrene. Nå er grillsesongen over. Vi har spist kilovis med kjøtt. Grillskiver, sommerkoteletter og haugevis med pølser.Det var nok mange som så skrekkreportasjen på NRK TV hvordan grisene ble behandlet. Æ klarte ikke å se hele programmet, slo av TV - en. Det var så grusomt. Grisene som er så snille og kloke dyr fortjener ikke å bli behandlet på denne måten. Det er ikke første gangen vi ser slike skrekkreportasjer om grisen. For ca to år siden ble det vist griser som vasset i egen avføring, måtte sove og spise ved siden av døde griser.Femten, tyve år siden var det en grisetransport der grisene skulle over i en trailer. De var utslitt og klarte ikke å gå, da fikk de elektrisk støt i baken slik at de nærmest "spratt" inn i bilen. Da slutta æ spise ribbe og koteletter! Må innrømme at jeg har tatt ei salamiskive på brødskive, og av og til kjøpt meg ei baconpølse, men etter den siste grusomme reportasjen har jeg kuttet ut alt av grisekjøtt. Aldri mer skal æ spise grisekjøtt!

Når jeg ser ribbe, pølser, skinke og koteletter i butikkhyllene tenker æ; Hvordan har denne grisen hatt det i sine levedager? Fikk den være ute? Kjenne varmen fra sola? Rulle seg i gress og sand? Være sammen med sine "venner"? Tror bare en liten promille av dyrene får være ute.Min datter gikk på skole (dyrestell) i Danmark. Der fikk elevene se film om griseunger som ble kastrert uten bedøvelse`! Tenk de hylene, og for en lidelse! Kjøttindustrien er styrt av profitt. Det er om å få de fortest mulig i butikkhyllene til oss forbrukere.I etterkant av reportasjen kunne man lese på sosiale medier om alle som aldri mere skulle spise grisekjøtt, og hadde bestemt seg for å bli vegetarianere. Håper de ikke glemmer løftet sitt. Nå er det snart jul. Ribbe kjøpes inn, og vi "snakker" om å få til den sprø svoren. Da har vi glemt grisen som hadde ligget på gulvet med stort sår i kroppen i fjorten dager, og griseungene som ble slått i hjel mot veggen. Når jeg kjører forbi Billefjord ser jeg kuer som går ute i gresset. Noen ligger og hviler seg, og andre bare nyter det å være ute. Det gleder mitt hjerte. Det er et fåtall av kyr og griser som får være ute. De fleste kyr står lenket til båsen med store kjettinger. De kan hverken legge seg ned eller rusle rundt. For en lidelse.Takk og lov at det er noen snille fornuftige bønder som har investert i moderne fjøs der kyrne får gå fritt, til og med massasjekoster, og de går selv til melkemaskinen.

Politikerne burde gi økonomisk støtte slik at alle fjøs blir modernisert.Sauene er vel få av de dyrene som får nyte utelivet hele sommeren.Hvordan har kyllingene det? Butikkene bugner over av kyllingfilèt, kyllingvinger, kyllingsnugs etc. Kyllingene står i bittesmå nettingbur på størrelse med et A4 ark. De overfores slik at vekten skal økes raskt. De blir så tunge at føttene knekkes. Om å få de fortest mulig i butikkhyllene. Det har også vært reportasjer om hvordan kyllingene blir behandlet. De har blitt skåldet levende!Hvordan klarer vi mennesker å spise kjøtt fra dyr som har hatt det så forferdelig mens de var i live? Nå er det "heldigvis" blitt det som kalles frittgående kyllinger/høns, men hvor frittgående er det egentlig? Er det overfylt slik at de tråkker ned hverandre? De fæle reportasjene glemmer vi så fort. Vi mesker oss videre med kjøttretter.I Kina har de vært år hundekjøttfestival. Der fanges løshunder og private hunder. Der "stappes" de i store nettingposer, esker og kasser. (Har sett bilder fra dyrevernsorganisasjonen) Hvilke lidelser disse hundene går igjennom.Mange kinesere er sterkt i mot dette, og målet er at det skal bli slutt på denne mishandlingen av hundene. Tenk å spise hundekjøtt. For noen år siden ble det vist en film på NRK TV med skult kamera fra Thailand der kaniner ble flådd levende! Pelsen ble revet av, så ble kaninen lagt tilbake i buret slik at ny pels skulle vokse ut!Vi pynter oss med kaninpelsen. Minkfarmer skulle vært forbudt! Der er også lidelsene store. De lever i likhet med kyllinger og høns i småe stålbur! Store sår får de på føttene. De beveger seg i en sirkel. For meg er det helt umulig å forstå at noen kan ha dette som levebrød. Nå er det vedtatt på Stortinget at det skal bli forbudt med minkfarmer. Takk og lov! Håper virkelig dette vedtaket er SANT og står FAST.Har sett en hund stå i timesvis utenfor huset i all slags vær her i Hammerfest. Har lyst å ringe på døra, men man vil ikke blande seg inn i privatlivet til folk. Feighet fra min side. Hvis jeg ser at den hunden fortsetter å stå utenfor ringer jeg til mattilsynet!(Håper du/dere som eier hunden kjenner seg igjen hvis du leser dette).Beklager hvis jeg tar feil. Kanskje hunden er gammel, og ikke klarer å gå så mye, men den er for lenge ute. Hvorfor er det noen som trener hundene sine med bildekk i båndet som henger på slep? Tror ikke hunden synes det er noe skøy? Har sett de som trener hundene til å gå på en spesiell måte. Hunden skal gå rett ved kneet til eieren. Går ikke hunden slik eier vil blir det "kjeft og et slag med reimen". Stakkars hund som lever med en kontrollfrik til eier. De som sykler med hunden på slep.

Hunden kan ikke si i fra om den vil springe sakte, stoppe eller trenger en hvil. Latskap at eieren ikke går sammen med hunden synes jeg. Heldigvis er de fleste mennesker snille med dyrene sine. De elsker sine hunder, katter, marsvin, kaniner, rotter, hamstrer, hester og alle de andre dyrene.Nå har reinen forlatt øya våres. Mange reinkalver ble drept av oss mennesker som ikke klarer å slakke ned på gassen. Kalver på Forsølhøgda ble meiet ned for der er det 80 fartsgrense, og da må vi jo kjøre så fort! Simler stod ved sin døde kalv, og kalven ville ikke forlate sin døde mor. Trist.Hundrevis av rein måtte bøte med livet mens de var her på Kvaløya og andre steder i Finnmark. NÅ ER GRILLSESONGEN OVER OG JAKTSESONGEN HAR STARTET. 1500 JEGERE HAR SKAFFET SEG JAKTKORT. Alle jaktglade har hatt gode dager, og gleden har vært stor. Adrenalinet er på topp i disse jakttider. Det drepes tusenvis av ryper og elg hver høst. Gås og ender lider samme skjebne.Aviser og nyheter på TVer full av stolte jegere som har nedlagt byttet sitt.

De smiler og er så stolte. Hvorfor dette smilet og gleden av og ha drept et dyr? Det er meg uforståelig. Du har jo tatt et liv! Dyrene rusler i Guds frie natur og nyter livet, så kommer vi mennesker og dreper de, og skryter av det i tillegg! Koffor?? Et bilde jeg så i Finnmark Dagblad der hodet til rypen var lagt oppå geværløpet. Det lille hodet, og med øynene åpne. Trist bilde. Trofeet måtte vises til allmenheten. Mandag 9. september var det et nytt skrytebilde, seks ryper lå ved siden av rifleløpet. Veldig trist bilde. Onsdag 25.september stort avisbilde av ungjenta som smiler og holder en død rype i hendene. Overskriften var: JEG HAR IKKE MER PLASS I FRYSEREN! Oi, ka gjør man da? Utfordringen ble stor for jenta fra Sør-Varanger. Kjøper man fryseboks nummer to og tre, eller fråtser man i rypespising noen uker, eller blir det kastet til neste år når ny jaktsesong begynner! Det vet bare jegerne selv.Mange dyr blir skadeskutt og springer av gårde og lidelsene er store.Er enig med Jenny Rolness i Finnmark Dagblad fra 23.september. Blyhagl forgifter naturen. Skadeskutte dyr blir spist av andre dyr. Giften går inn i kretsløpet til dyrene.Har latt meg høre at på Ingøy og Rolfsøy skytes det ryper og gås rundt hushjørnene og i hagene!Folk valfarter øyene, ligger i telt. Dreper harer i haugevis. Bare indrefilèen blir tatt på dyret!På grunn av grådigheten og egoismen til oss mennesker kommer rypa til å bli utryddet om noen år, haren også!

Tragiske hendelser skjer også i jakttiden der mennesker blir skutt og drept ved uhell. Føler meg ikke trygg i naturen når jaktsesongen pågår. Er redd for at jeg skal bli skutt på når jeg er på fjellet. Man er ihvertfall ikke trygg! Var på Måsøya for ca en uke siden. Der spaserte rypene i hagene. Trodde æ så syner. Kom i prat med en hyggelig mann som kunne fortelle at på Måsøya var det forbudt å jakte. Velsigne de som bor på Måsøya. Endelig noen som lar rypene få leve. Fortsett med det. Stå på bestemmelsen for ever! Kunne også lese i Finnmark Dagblad der en jeger forsvarte jakten. Sitat: At jakt, ikke bare dreide som om å jakte, men selve naturopplevelsen. Hvorfor drepe dyr når du er så glad i naturen? Dyrene er en del av naturopplevelsen. Hva er natur uten dyr?

Er overrasket at det er så mange kristne mennesker som jakter. De viser den samme gleden som alle de andre som dreper elg og ryper. I ett av de ti budene står det da klart og tydelig: Du skal ikke slå i hjel! Ikke drepe med andre ord.Vi har ikke hungersnød i Norge! Vi trenger ikke denne nedslaktingen av alle disse flotte dyrene.Vi mennesker spiser store mengder kjøtt, og alt for lite fiber. Det er ikke bra for kroppen. En del kreftformer er direkte årsaken til for mye kjøttspising. Kroppen trenger masse grønnsaker. I bønner, linser, kikkerter etc finner man de samme vitaminene som er i kjøtt. Kreft kan ramme hvem som helst, meg også, men det er uansett helsegevinst i å spise mindre kjøtt. Da avslutter jeg slik jeg begynte. Er vi mennesker snille med dyrene, og hvordan er DIN DYREVELFERD?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags