Nå er det knallvær - snart får deler av Finnmark lyn, regn og torden

KOSER SEG: Disse guttene har badet ved bryggen i mange timer. De syns det er gøy å springe fart å hoppe ut i vannet.

KOSER SEG: Disse guttene har badet ved bryggen i mange timer. De syns det er gøy å springe fart å hoppe ut i vannet. Foto:

Se hvordan været i Finnmark blir denne uken og mot helgen

DEL

David Smith (14), Tobias Moe (14) og Even Mudeina (13) hopper ivrig uti vannet ved brygga i Vadsø i det varme været.

– Alle på en gang, og ingen får backe ut! En, to tre, roper de i det de løper mot kanten og hopper uti.

Flere har tatt turen ut denne mandagen. Ute i byen møter man både finnmarkinger og turister. Uteserveringer er godt i gang, og folk koser seg. Måkene skriker, sjølukten slår mot og sola varmer.

Godt vær og vakker natur

Torill Jensvold (69), Helge Jensvold (71) og lille Sindy (9) sitter ute ved Opticom i Vadsø og venter på reker.

– Skalldyr er så utrolig godt! Så dette gleder vi oss til, sier de.

Torill, Helge og Sindy har reist langt. De har kjørt bobil hele veien opp fra Os i Østerdalen.

VENTER PÅ REKER: Torill Jensvold, Helge Jensvold og Sindy venter på reker i det fine været. De har kjørt bobil helt opp fra Os i Østerdalen.

VENTER PÅ REKER: Torill Jensvold, Helge Jensvold og Sindy venter på reker i det fine været. De har kjørt bobil helt opp fra Os i Østerdalen. Foto:

– Ja vi har planlagt i mange år å reise opp hit, men det har ikke blitt før nå. Vi var i Lofoten for lenge siden, og bestemte oss da for at vi ville se mer av nordområdene i Norge. Det er så utrolig vakkert her oppe, spesielt i det fine været. Vi har alltid fått fint vær når vi har kjørt nordover, så jeg tror vi må fortsette med det, ler Torill.

Malteseren Sindy er alltid med på bobiltur og syns det er helt greit.

– Men når hun blir lei av buret sitt, begynner hun å pipe. Da må Sindy opp i fanget, og far må kjøre pent, forteller matmor Torill.

Paret forteller at de skal i selskap på Saltfjellet til helgen, og må derfor vende nesa sørover igjen om et par dager.

– Ironisk nok kaffe

Inne på serveringsstedet Opticom, finner vi Tilie Selmer (19) i full sving. Hun løper rundt med tallerkener, tar imot bestillinger, og sørger eller for fornøyde kunder.

– Det er ikke bare, bare å stå her i varmen når folk kommer inn og sier man skulle vært ute å badet. Men man må ta det med et smil! Man jobber ikke hele dagen, og får tid til å nyte det fine været seinere, forteller Selmer.

Hun syns også det er fint at så mange vil sitte å nyte solen hos dem.

– Det er fint å se at folk er fornøyde og koser seg.

– Hva selger dere mest av i dette været?

– Ironisk nok så er det kaffe faktisk. Ellers vil folk ha lunsj, og til barna er det mye milkshake, sier Selmer til iFinnmark.

SMILER PÅ JOBB: Tiele Selmer sørger for at gjestene på Opticom i Vadsø har det bra i det fine været.

SMILER PÅ JOBB: Tiele Selmer sørger for at gjestene på Opticom i Vadsø har det bra i det fine været. Foto:

Nesten 30 varmegrader

Ved Banak i Lakselv hadde de nesten 30 varmegrader mandag. Temperaturen lå på 29,6. Tett etterfulgt var de av Alta som målte 29,3 varmegrader.

Kaldest var det i Vardø som hadde knappe 16 varmegrader.

– Det skyldes at de ligger nærme havet, og får den kalde havluften, forklarer vakthavende meteorolog Martin Granerød.

Han forteller at det generelt har vært varmt over hele Finnmark mandag.

– Mange steder har vært over 25 varmegrader i dag. Mehamn lå på 27,9. Båtsfjord hadde 26,8, mens Kirkenes og Passvik lå på 27,9 varmegrader. Karasjok hadde 27 blank, og Vadsø 23,9, sier han.

Temperaturene synker

Vil man nyte det virkelig varme været, må man kjappe seg.

– Det ser ut til at tirsdagen ikke blir like varm. Men på vidda kan det fortsatt være mellom 25 og 26 varmegrader. Tirsdag blir siste dag man kan håpe på temperaturer opp mot 30 varmegrader enkelte steder, etter det synker den jevnt over hele Finnmark. Det vil fortsatt være litt sol, men også noen skyer. Mot kysten kan man også vente seg torden, sier Granerød.

Fra onsdag vil også solen forsvinne.

– Da blir det mer skyet og perioder med regn. De fleste steder vil få temperaturer under 20 grader. Men så ser det foreløpig ut til at det er en tendens til at temperaturen kan gå litt opp igjen i helgen. Så det ser ikke helt grått ut. I starten av neste uke er det håp om fine dager i starten av uken, før det blir tendenser mot lavere temperaturer igjen. Men så langt fram er det vanskelig å si noe sikkert, avslutter han.

FERIE: Hilde Skjerven Bersvendsen (48) fra Vadsø har ferie og er takknemlig for det fine været. - Det er fint å ha sol her, og dra på ferie til Gotland til uka, hvor det også er meldt bra, sier hun og forteller at det er ekstra fint å være på Ekkerøy og Ytrebyfjæra om sommeren.

FERIE: Hilde Skjerven Bersvendsen (48) fra Vadsø har ferie og er takknemlig for det fine været. - Det er fint å ha sol her, og dra på ferie til Gotland til uka, hvor det også er meldt bra, sier hun og forteller at det er ekstra fint å være på Ekkerøy og Ytrebyfjæra om sommeren. Foto:

PÅ BESØK: Ragnhild Draglund (24) er på besøk i Vadsø på ferie hos Konrad Tonder (27). - Vi kom hit fra ferie i Kroatia nå. Der var det litt for varmt, men her er det perfekt, sier de.

PÅ BESØK: Ragnhild Draglund (24) er på besøk i Vadsø på ferie hos Konrad Tonder (27). - Vi kom hit fra ferie i Kroatia nå. Der var det litt for varmt, men her er det perfekt, sier de. Foto:

Artikkeltags