Gå til sidens hovedinnhold

Nå åpner EU for sommertid hele året: – Jeg syns dette var en fantastisk nyhet!

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, mener russisk tid hadde vært det ideelle.

NTB melder tirsdag at et flertall i EU-parlamentet har gått med på å avvikle ordningen om å endre mellom sommertid og vintertid fra og med 2021. Selv om det er gjort et vedtak, er ikke saken avsluttet. Først må EUs ministerråd bli enige om et felles ståsted før sluttforhandlingene kan starte. Dette er et arbeid som enda ikke er i gang, skriver NTB.

Sommertid og vintertid er noe som har engasjert ordføreren i Båtsfjord lenge. Han tok nyheten godt imot.

– Jeg syns dette var en fantastisk nyhet! Nå håper jeg alle EU-land tar til seg dette. Nå kan vi få lysere dager og det er bare positivt, sier en meget engasjert Båtsfjord-ordfører til iFinnmark og legger til:

– Vi vil få mest lys på rett tid av døgnet ved å beholde sommertiden. Det er jo spesielt her i Øst-Finnmark siden vi rammes på grunn av beliggenheten. Så dette blir nok bra! En stor nyhet er det.

I en tidligere artikkel, har iFinnmark snakket med Knutsen hvor det skrives at han minner om at vi i østfylket ligger øst for nesten hele Finland, og der ligger de én time foran Norge. Russland er to timer foran. Der kuttet de ut skiftet mellom sommer- og vintertid i 2011. Daværende president Dmitrij Medvedev begrunnet avgjørelsen med at tidsendringene førte til at folk ble syke og stresset.

– Det ideelle hadde vært russisk tid, men det mest realistiske er at Norge følger Finland. Det ville være veldig bra, sa ordføreren den gang og står fortsatt for det samme.

LES SAKEN HER: Endelig kan han bli hørt: Ordføreren øyner håp om evig sommertid

Vekslet i flere perioder

NTB skriver at vedtaket kommer etter at transporkomiteen tidligere denne måneden sa ja til endringen.

Sommertid og vintertid har i flere perioder vekslet på å eksistere også her i Norge. Første gang det ble gjennomført her, var i 1916, og sist i 1980. På nettsiden til Store Norske Leksikon, kan vi lese følgende om sommertid:

«I Norge ble sommertid gjennomført i 1916 og gjenopptatt fra 1940 til 1945. Fra høsten 1940 til høsten 1942 var det også sommertid om vinteren. Sommertid ble også praktisert i perioden 1959–1965, men ordningen var sterkt omstridt, og i mai 1965 vedtok Stortinget at dette året foreløpig skulle være det siste. I 1980 ble sommertid på nytt innført i Norge.»

Kommentarer til denne saken