Gjensidige Forsikring skriver i en pressemelding at det i Finnmark er Alta som topper skadestatistikken, etterfulgt av Vadsø når det kommer til problemer med mus og rotter.

– For bransjen totalt anslår vi at det er snakk om rundt 10–15 boligskader i året bare i Vadsø, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo, i Gjensidige. I tillegg kommer skadene som ikke blir meldt til forsikringsselskapene.

LES OGSÅ: For snart tre år fikk de hjelp til å takle rottene. Slik har det gått

Skadene varierer fra mindre utbedringer og hjelp til å bli kvitt skadedyrene, til totalrenoveringer av hele boliger.

– En gjennomsnittsskade koster gjerne 50 – 60 000 kroner, men vi har flere tilfeller der utbedringene har kostet mellom en halv- til en million kroner, sier Eklo.

Rotter i kystbyene

Frantz Jakob Rygh, distriktskoordinator for Nord-Norge for skadedyrbekjemperen Pelias, sier at det ikke har vært flere skader fra mus og rotter enn normalt.

– Folk har blitt flinkere å bruke forsikring og fått bedre muligheter til å forsikre seg. Som følge av endringer i bransjen melder flere inn skader, sier han.

Rygh forklarer at det er bestand av rotter i kystbyene. Vardø, Vadsø og Båtsfjord har alle elementer av rotter.

– Der er klimaet slik at rottene har etablert seg. I Alta har det ikke vært rotter siden 1980-tallet, men det fraktes søppel med trailere. Vi har hatt noen rotte-tilfeller i Alta, men de har vi tatt tak i, så noen etablert rottestamme i Alta, er det ikke, sier han.

Bor i veggen

Mus er derimot mer vanlig problematikk i hele fylket. Rygh forklarer at det ofte er når man åpner gulv og vegger at skadene kommer frem.

– Ta befaring før du kjøper noe. Vi havner av og til som vitner i rettssaker. Det er tilfeller hvor all isolasjon er spist opp og det er avføring og lukt fra urin. Særlig hytter i skogen må man være forsiktig med å kjøpe uten inspeksjon, sier Rygh.

– De går inn i veggene og du vil ikke merke at de er der. De bor i veggen og yngler og lager tunneler i isolasjonen. Så er de ute og spiser og bor i veggen. De merker ingenting før det lukter piss, og da er det for seint, fastholder skadedyreksperten.

Han anbefaler musetetting under panelet, og sier det er viktig å se etter avføring.

Preparater uten effekt

Rygh sier også at mange lar seg lure av preparater man kjøper på butikken.

– Nå er det slik de preparatene kjøpt i butikken fungerer veldig dårlig. De har veldig dårlig effekt. De selger alle mulige remedier som ikke funger. Det er noe lydgreier som bare er tull. Skal man ha skikkelige preparater må man gjennom et godkjent skadedyrfirma. Som privatperson får man ikke kjøpt rottegift, fastholder han.

Det som anbefales er den gode gamle musefella.

– Den tar tak i dem og man slipper lukt og slike ting. Dør de i veggen blir det kraftig lukt. En feit rotte kan stinke i månedsvis, mens en mus lukter et par uker før de tørker inn, sier han.

Tall for rotteskader fra Gjensidige. Selskapet opplyser at tallene er beregnet av selskapets tall basert på markedsandel:

Kommune   Antall skader   Erstatninger  
Alta   16   712 000 kroner  
Vadsø   12   1,2 mill. kroner  
Tana   9   320 000 kroner  
Sør-Varanger   8   490 000 kroner  
Nesseby   6   800 000 kroner  
Totalt i Finnmark   59   6,3 mill. kroner