Vil ha ned utslippene

SVs Inga Marte Thorkildsen prøvekjørte i fjor den nye Opel Ampera, en elbil med lader. Thorkildsen er nå barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister. Regjeringen vil ha ned utslippene fra biler, ifølge klimameldingen som kom onsdag.

SVs Inga Marte Thorkildsen prøvekjørte i fjor den nye Opel Ampera, en elbil med lader. Thorkildsen er nå barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister. Regjeringen vil ha ned utslippene fra biler, ifølge klimameldingen som kom onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fram til 2020 vil regjeringen få ned klimagassutslippene fra nye biler med en tredel.

DEL

Det skal skje gjennom tiltak som avgifter og informasjon om miljøutslipp.

I dag ligger det gjennomsnittlige utslippet av CO2 på om lag 130 gram per kilometer for nye biler. I klimameldingen, som ble lagt fram onsdag, ønsker regjeringen at det gjennomsnittlige utslipp fra nye personbiler skal reduseres med 35 prosent, til 85 gram per kilometer i 2020.

– Regjeringen har i løpet av få år bidratt til at utslippene av CO2 fra nye biler i Norge har falt med 30 prosent. Nå ønsker vi å kutte utslippene med ytterligere en tredel fra dagens nivå. Norge skal være helt i front både på mål og virkemidler på dette området, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Blant tiltakene er å fortsette å bruke bilavgiftene til omlegging til en mer miljø- og klimavennlig bilpark. Dessuten vil regjeringen utvikle et opplegg for utvidet miljøinformasjon ved salg av nye biler.

Det skal også vurderes krav til miljøegenskaper og CO2-utslipp for drosjer som skal benytte kollektivfelt.

Regjeringen vil dessuten få på plass systemer for å følge trafikkutviklingen i kollektivfeltene. Målet er at elbiler og hydrogenbiler kan få tilgang til kollektivfeltene lengst mulig uten at det forsinker kollektivtrafikken.

Et annet tiltak er å få på plass flere parkeringsplasser med lademuligheter for el- og hybridbiler. (ANB-NTB)

Artikkeltags