Dette må du sjekke

Du må sjekke mønsterdybden før du skifter dekk.

Du må sjekke mønsterdybden før du skifter dekk. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tar du bare av vinterdekkene og setter på sommerdekkene – helt automatisk? Det er kanskje ikke så lurt.

DEL

Har du brukt dem noen år, er det nemlig all grunn til å sjekke mønsterdybden – og det gjør du naturligvis best før dekkene kommer på bilen.

Det høres kanskje litt banalt ut, men det er det dessverre ikke. Mange av spørsmålene vi får her på Broom, viser dessverre at mange ikke kjenner til reglene om minimum mønsterdybde. Det er noe som både kan koste dyrt – og ikke minst skape svært farlige situasjoner, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Veldig mange legger om dekk i disse dager. Da bør de også ta fram tommestokken eller en linjal – og sjekke dekkene sine nøye. Minimum mønsterdybde på sommerdekkene er 1,6 millimeter: Ligger du under dette eller helt på grensa allerede før du har satt på dekkene, er det bare en ting å gjøre: Nemlig å kjøpe nye dekk, sier Benny.

Skumle konsekvenser

– Hvorfor er dette så viktig?

– Fordi dekk blir mye dårligere når de blir slitt. Dette påvirker en rekke egenskaper, blant dem vannplaning, styreegenskaper og bremselengde. Det kan gi store og skumle konsekvenser, sier Benny.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor gamle dekkene dine er

Dekk er ferskvare

– I min tid i bransjen opplevde jeg dessverre mange kunder som var temmelig bevisstløse på dette. De bare la om dekkene og kjørte – uten å sjekke. Det er også ganske mange som kjører rundt med skjevslitte dekk. Husk: Da må du måle der dekket er mest slitt.

– Og det er veldig, veldig dumt å lure seg selv på dette. Det hjelper ikke å ha en moderne og sikker bil med trygge kjøreegenskaper hvis dekkene ikke er gode nok. Jeg synes personlig at 1,6 millimeter er i minste laget og oppfordrer folk å skifte før dette. Selv skifter jeg sommerdekk når det er ca tre millimeter igjen, legger han til.

Og ikke minst: Husk at dekk også er ferskvare. Mer enn fire-fem sesonger bør du ikke bruke dem, for da endrer gummien seg og blir hard, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Årets sommerdekk – her er de beste og verste (ANB)

Artikkeltags