Gå til sidens hovedinnhold

Monstermaster rundt Porsanger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle som er glad i naturen og har trødd noen år i den ser at noe er galt og at noe holder på å skje. Det bli færre insekter, dyr og fugler. Naturen føles dyster og død i forhold til for få år siden. Dette er et gedigent problem vi må bry oss om. Alle gode krefter må jobbe mot disse negative endringene.

LES OGSÅ: Reagerer på planene: – Skal dem ta knekken på en hel næring?

Men det er dessverre noen som ikke bryr seg. Det er de som vil fortsette å ødelegge naturen. De som vil bygge kraftlinjer og vindkraftverk uten samfunnsøkonomisk nytte. Dette kun for å tjene penger, også kalt «verdiskapning».

Sånn gjør de det; Søker konsesjon på f.eks. et vindkraftverk, og får altfor lett konsesjon. Deretter selger de det for mange millioner kr til f.eks. et tysk selskap som så kan selge strømmen som vil bli produsert. Selger og kjøper tjener stort, og vi og naturen taper.

Hvorfor norske energimyndigheter er med på dette er for meg uforståelig.

LES OGSÅ: Protesterer mot «monstermaster»: – Det er helt unødvendig å bygge så stort

Prosjektleder hos Statnett, Bente Rudberg, sa til Ságat 10. nov 2020 «Hele prosjektet for ny ledning til Adamselv – Varangerbotn avhenger av utbygging av konsesjonsgitt vindkraft». Det er ikke gitt konsesjon for denne vindkraften. Konsesjonen til linja vil derfor være bortkastet uten konsesjon til vindkrafta.

Det ene naturødeleggende tiltaket drar med seg det andre. Ei ny 132kv linje (som i dag) vil doble kapasiteten og doble leveringssikkerheten, bli billigere og mindre ødeleggende.

I FD 28. april 2021 ber Hans Magnus Thunestvedt (TLP) kommunestyret stå samlet mot monstermastene i Porsanger. Kommunen har tidligere sagt nei til vindkraft og vil forhåpentligvis gjøre det riktige valget også denne gang.

Kommentarer til denne saken