Gå til sidens hovedinnhold

Er dette pluggene som gjør Apples iPhone-valg fornuftig?

Artikkelen er over 4 år gammel

Viser hvorfor Apple hadde rett. Og hvorfor de tok feil.

(Side3:) Apple irriterte på seg «halve verden» da de fjernet hodetelefonkontakten på den nye generasjonen iPhone.

Og ikke nok med at de fjernet en standard, de erstattet det i praksis ikke med noe annet som gjorde hverdagen vår bedre. Du kunne kjøpe dyrere Apple-godkjente Lightning-produkter som ikke engang fungerer på selskapets MacBooks - men i praksis var en henvist til utskjelte Bluetooth.

Nå ser det til og med ut til at Samsung følger etter, og vi går mot en fremtid der de fleste tvinges til å droppe kabelen og skaffe seg nye hodetelefoner.

Nå begynner det å skje noe

Bluetooth-hodetelefoner har så langt vært noen ganske kjipe greier. Lyden har vært "så-der", prisen har vært høy - og verken vekt eller størrelse har vært noe særlig å skryte av.

Men Apples valg har gitt hodetelefonprodusentene et solid spark bak for å sette fart i utviklingen. Det er ikke så rart når det plutselig er titalls millioner der ute som er på utkikk etter noe nytt.

Vi har tidligere sett på Bose' trådløse Quite Comfort 35, som ganske enkelt er markedets beste støyreduserende hodetelefoner, selv om også disse bærer noe preg av at lydkvaliteten til Bluetooth er helt på høyde med kabel.

I noe tid har vi ventet på ørepropp-motsvaret til QC35, nakkebøyle-proppene QC30, men i mellomtiden har det dukket opp noe litt annet: De trådløse sportsøreproppene Soundsport Pulse.

Tatt noe eksisterende - og gjort det bedre

Dette er ørepropper som minner mye om løsningen Bose allerede bruker i en rekke av sine produkter, ikke minst våre gamle favoritter QuiteComfort 20 og deres helt vanlige hodetelefonplugger.

Det betyr blant annet de svært behagelige og godt formede gummiproppene som fester seg perfekt i øret.

Det er derimot noen små forskjeller:

Proppene er en del større enn de vanlige proppene. Årsaken er ganske åpenbar: I den ene proppen sitter det et batteri, og i den andre elektronikken for å kommunisere med mobilen trådløst.

Det går en en kabel mellom de to øreproppene for å sørge for at begge proppene får både strøm og lyd - og på den har de plasser en liten mikrofon og de tre standardknappene (volum opp, ned og start/stopp) slik at du får handsfree-muligheten.

Utformeningen gjør at de ikke ser direkte diskrete ut, men vekten er heldigvis lav. I praksis blir du seende ut som en tulling med en en «handsfree-dongel» på begge ørene. Du ser altså ut som en tulling, men du føler deg ganske bra.

Pulsmåler

Den andre vesentlige forskjellen er at Bose har implementert en optisk pulsmåler i venstre øreplugg. Ørene er et område med tynn hud, og siden øreproppene sitter godt, er dette et ganske optimalt sted for denne teknologien.

Pulsmåleren sender informasjonen trådløst tilbake til favorittreningsappen på mobilen din. Av årsaker vi ikke helt forstår kan den ikke kommunisere direkte med Helse-appen på iPhone, men kan ta omveien om for eksempel SportTracker.

Optiske pulsmålere er ikke 100% nøyaktige, men tester vi har gjort viser at den står seg forholdsvis godt opp mot andre målemetoder. Det er så godt som det kan bli.

Dermed slipper du å ta med deg magebelte eller en smartklokke/fitness tracker rundt armen når du skal ut og løpe.

Fungerer helt etter intensjonen

Bose er en produsent som har relativt lang erfaring, og det ser ut til at de nå har den erfaringen som skal til for å lage en sømløs og problemfri opplevelse for kundene.

Lyden er for det første svært god. I klassisk Bose-tradisjon er den litt fyldig, og vårt testeksemplar var også litt ekstra skarp på toppen. Det er på ingen måte snakk om 100 prosent ren, usminket lyd - men den ligger i et leie som oppleves veldig behagelig for en allround lytteropplevelse.

Kommentarer til denne saken