Vardøhus Museumsforening sammen med veteranforeningen «Skjold» i Murmansk arrangerte en minnetur fra Murmansk til Vardø i tiden 18.–22. oktober med deltakelse fra veteranforeninger i Norge.

Fra Vardø deltok Remi Strand og Steinar Borch Jensen. Fra Vadsø Jan Martin Solstad som også var tolk på turen. Generalsekretær Finn Kampestuen-Berntzen fra Norges Militære Kameratforeningers Forening (NMKF), Pål Morten Bjarkøy og Alf K. Bjarkøy.

Fra Murmansk og Nikel deltok: Leder for delegasjonen: Yuriy A. Shadrin, medlem av Murmansk regionale Duma, Andrey V. Fomenko, medlem av Murmansk regionale Duma, Sergey A. Goncharov, leder av Murmansk regionale gren av Det Russiske Geografiske Selskap, Aleksander V. Medvedev, Leder av veteranforeningen «Skjold», Inessa A. Fomenko, leder av Nikel administrasjon, Svetlana A. Ivanova, leder av kontor for små og mellomstore bedrifter og Elena S. Shadrina, leder av medisinsk senter.

Startet i Murmansk

I Murmansk var det først besøk ved Det Kongelige Norske Generalkonsulat hvor vi møtte konsul Jørgen Holten Jørgensen som fortalte om konsulatets arbeid og ble orientert om delegasjonens prosjekter framover.

Besøk ved Veteransenteret i Murmansk hvor leder Mikhail Orecheta fortalte om deres arbeid med humanitær støtte til veteraner og arbeidet med å finne soldater og materiell etter kampene under 2. verdenskrig. Videre deres arbeid for å opplyse barn og ungdom om det som skjedde under krigen. Orecheta har skrevet mange bøker om deres arbeid.

Så kom turen til besøk på atomisbryteren «Lenin» som ligger i opplag i Murmansk og fikk omvisning i fartøyet og grundig informasjon om båtens historie som verdens første atomisbryter. Omvisningen ble avsluttet med lunsj sammen med kapteinen om bord.

Videre gikk turen til Murmansk store monument «Aljosja» som ligger på en høyde med utsikt over byen til minne om de som deltok under 2. verdenskrig.

Om kvelden var senator Igor K. Chernyshenko og Gennady Gyrilov vert for en middag for den norske delegasjonen.

Saken fortsetter etter bildet.

Minnet dem som falt

Dagen etter startet minneturen med besøk ved de forskjellige monumentene til minne om de som falt under krigen. Først besøkte vi Lavna (Mezhdurechie) hvor det er minnebauta over norske og sovjetiske soldater som falt under krigen. Her opptrådte barn og ungdom fra den lokale skolen og framførte historien og refererte brev fra soldater som deltok. De var imponerende flinke.

Turen videre gikk til det mektige minnesmerket ved Litza hvor det er minneplater med 7800 navn til nå. I 2017 var det funnet 200 nye soldater som de søker å finne navnene til og som skal skrives inn på nye minneplater. Her finner en også oversikt over krigens gant fra 1941–1944 med deltakende styrker.

Saken fortsetter etter bildet.

I Zapolyarny var det presentasjon av ny bok om krigen og spesielt partisanvirksomheten under 2. verdenskrig i nordlige Sovjet og Norge på biblioteket. Det var stort oppmøte fra Russland og Norge og historiker Rune Rautio deltok med bemerkninger til bokverket på 850 sider hvor tidligere general Gennady Guriljov er redaktør. Videre var 3 av bokens medforfattere og presenterte sine kapitler. Boken har mange nye opplysninger som ikke tidligere er publisert. Det søkes nå om midler til å få oversatt boken til norsk, noe Vardøhus Museumsforening tar initiativ til. Vi fikk etterpå omvisning på bibliotekets museum fra krigen.

På norsk jord

Lørdag gikk turen videre til minnesmerket i Ahmalahti (ved veien fra Nikel mot grensa) hvor 611 sovjetiske soldater som falt i Norge under kampene høsten 1944 ligger begravd.

Saken fortsetter etter bildet.

Etter grensepassering var det besøk på Den Russiske Føderasjons Generalkonsulat i Kirkenes og bekransning av «Den Sovjetiske Soldat» som var satt opp av den norske regjering etter krigen som takk til innsatsen for frigjøringen av Øst Finnmark i oktober 1944.

Saken fortsetter etter bildet.

 

Videre besøk ved Garnisonen i Sør-Varanger hvor garnisonssjefen var vert og hvor veteran Alf K. Bjarkøy fortalte fra sin tjeneste som minerydder i området i 1960 årene. Deretter inviterte ordfører Rune Rafaelsen til lunsj på rådhuset før turen gikk videre til minnesmerket ved Neiden Fjellstue.

Saken fortsetter etter bildet.

Turen videre til Kiberg hvor det var sosialt samvær på Partisanmuseet i Kiberg hvor restaurant Meieriet v/Jonny Henriksen hadde laget en smakfull middag med ordfører Robert Jensen som vert. Det ble også tid til et foredrag av veteran Alf K. Bjarkøy om sin tid som minerydder rundt om i mange land og de utfordringer de møtte. Flere innbudte gjester fra Kiberg og Vardø var også med på museet. Jakob Mikkelsen stilte opp med trekkspillet og fikk i gang kjente toner fra Russland og Norge.

Veteranmøte

Søndag startet turen med minnebesøk og blomsternedleggelse på gravplassen til Gunnar Berg ved Vardø Kirke og her møttes to veteraner fra 18. og 19. kontingent i Gaza. Tor Holm tjenestegjorde i kontingent 18. som elektriker og Alf K. Bjarkøy kom i kontingent 19. og avløste han i samme troppen. Et trivelig møte som begge satte meget stor pris på. Og på Steglneset kirkegård hvor minnesmerket over Gudvar Olsen, Leif og Erling Olsen og Ingolf Johannesen er satt opp. Etter besøk på Minnesmerket over de Trolldomsdømte og Pomorkorset ble det tid til en tur på Vardøhus Festning.

Saken fortsetter etter bildet.

I Kiberg var det bekransning av Partisanbautaene og blomsternedleggelse på graven til Håkon Øien, den første partisan som ble drept i Komagdalen høsten 1941. Så ble det tid til et besøk i fjøset til Mikkelsen i Kramvik før turen gikk videre til Langbunes hvor det ble bekransning av minnesmerket over de 3 partisanene som falt 20. oktober 1941 (Gunnar Berg fra Vardø, kaptein Kudrjatsev og sersjant Smetanin). Så returnerte de russiske deltakerne til Murmansk og de norske veteranene ble med til Høybuktmoen for å ta fly til Gardermoen. Og Jan Martin Solstad ble med til Vadsø.

Saken fortsetter etter bildet.

En minnerik tur hvor en kan følge brosjyren «Tematur til minne om sovjetiske soldater og norske partisaner» som er et samarbeidsprosjekt mellom veteran foreningen «Skjold» i Murmansk og Vardøhus Museumsforening.