I mars deltok Benjamin August Lindbæck, Rifat Naim Islam og Aleksei Skachkov ved International Baccalaureate-linja ved Kirkenes vgs på World Scholar's Cup (WSC) i Nordreisa. 

WSC er både en akademisk og sosial begivenhet som arrangeres årlig med tusenvis av studenter, som deltar i aktiviteter med et bredt spekter av emner (vitenskap, samfunnsfag, historie, kunst og musikk, litteratur og spesialområde).

Deltagerne blir også utfordret i ulike ferdigheter som debatt, skriving og spørrekonkurranser basert på alle fag. Lagene som er i stand til å bevise at de er de aller beste på alle disse sektorer, får muligheten til å kvalifisere seg til «Global Round».

I denne runden går kvalifiseringene fra regionalsenteret opp mot noen av de beste lagene fra over 50 land. De beste av de beste studentene kvalifiserer deretter til den siste runden: «The tournament of champions» ved Yale University.

Ble best av hundrevis av deltakere

Teamet fra Kirkenes Videregående Skole deltok nylig i den arktiske runden og klarte å kvalifisere seg til «Global Round» som fjerde lag i hele konkurransen. Videre mottok en elev på laget, Rifat Naim Islam, prisen for Best Scholar blant hundrevis av deltagere. Laget var i stand til å ta mange medaljer, og de fleste av dem gull. Men, utover alle medaljene samt oppgavene som måtte løses, så fikk elevene noe større ut av denne konkurransen; opplevelsen.

– Jeg har alltid vært en person som har elsket taler og debatt, og World Scholar's Cup trakk meg inn helt fra begynnelsen. Derfor var jeg ekstatisk når vi fikk høre nyheten om at vi kunne delta i den arktiske runden i Nord-Troms. I utgangspunktet var vi usikre på om vi måtte huske alt på samme måte som vi gjør i skolen. Våre forventninger ble bevist feil, da vi fant ut at det faktiske scenariet var ganske annerledes, sier Rifat, et medlem av laget. 

I stedet for å fokusere på å huske fakta, handler WSC om å bruke dem og knytte dem til verden rundt oss. Du trenger ikke å vite at Victor Hugo var en realist; du må vite hvilke kunstverk som kan ha interessert ham mest. Du kan lære om boligboblen, eller hvorfor Yue Minjun malte fem ukledde menn som ler foran fem hvite fugler, og diskutere om det vil være en annen boble selv når vi minst forventer det, eller hva et maleri av menn som ler kan bety i et regime som aldri ler i seg selv.

 

Jobber sammen om å lære

Uansett hva du gjør, feirer du det å lære; når elevene først har kommet i gang med problemstillingene, ber de raskt om flere emner å utforske. Opplegget som brukes, utfordrer lag til å jobbe sammen, fordi det ikke er noe vanskeligere eller mer inspirerende enn å vite at noen andre er avhengige av din prestasjon. Videre så handler dette også om alvorlige globale problemer uten å være for seriøst. Som en av elevene selv sa: «Før vi kan bli forelsket i å lære, må vi finne det morsomme i læring».

World Scholar's Cup er noe veldig spesielt. Ikke bare fordi det kan fortsette å vokse og utvide seg over hele verden uten, men det utmerker ved å holde fokus på at de som deltar, ikke bare øker sin faglige kunnskap, men også sin moralitet slik at de framstår som intellektuelle, reflekterte medlemmer av verdenssamfunnet. Arrangementet støttes ikke bare av sine ansatte, men hundrevis av andre personer som er klare til å hjelpe og bistå når det er nødvendig. Målet med World Scholar's Cup er å skape et globalt fellesskap av ungdom som er godt utdannet, har god etikk og moral, er åpen for andre menneskers synspunkter og tro, som utmerker seg. Nå som disse tre elevene har kvalifisert seg til den globale runden, ønsker de å representere Norge med stolthet og verdighet i den globale runden.

Leter etter sponsorer

Den globale runden i juli vil foregå i Barcelona og Kuala Lumpur. Lagene som har kvalifisert seg til denne runden kan selv bestemme hvor de vil delta. Kostnadene for hele turen er beregnet å være på om lag 20.000 kroner per person. Skolen har dessverre ikke råd til å dekke dette, så det ser mørkt ut for deltakelse for guttene. De tre guttene er klare til å jobbe dugnad og ser nå etter sponsorer for å kunne komme seg med på arrangementet og de forblir optimistisk og beholder troen på at de kommer til å få til noe stort i den globale runden.