Mitt bosted – verdens sentrum!

Vi er alle opptatt av framtiden, for det er der på vårt hjemsted vi skal tilbringe resten av livet, skriver Knut Sand Bakken.

Vi er alle opptatt av framtiden, for det er der på vårt hjemsted vi skal tilbringe resten av livet, skriver Knut Sand Bakken. Foto:

Av

Optimismen kan ikke skapes. Det har vært nok 17. mai- taler!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mitt bosted er verdens sentrum. Her hører jeg til. Finnmarkinger vil selvsagt bo på sitt hjemsted selv om folketallet går ned. Og det fødes stadig færre barn i Finnmark. Men Finnmarks-kommuner er ikke alene om å miste innbyggere. Ifølge Statistisk sentralbyrå kommer 133 av 356 kommuner til å ha en synkende nedgang i befolkningen frem mot 2040.

Økt urbanisering- fraflytting fra landsbygda. Men skal folk bo i bygder langt fra de større byer og tettsteder, trenger vi en helt annen distriktspolitikk. Dette blir sikkert en av de viktigste valgkampsakene fremover. Men det koster å endre sentraliseringen og kutt i velferden. Nedleggelse av lensmannskontor, skole og nærbutikk oppfordrer ikke folk til å bli boende – eller? Det må legges til rette for arbeidsplasser. Og veiene må bli bedre.

I Varanger er det langt til makten, også når det ikke er smittefare og korona. Og mistilliten mange opplever i kommunen vil kunne vokse seg enda større. Det er flere som lurer på om det kan bli mer optimisme i nord? En kvinne i Vestre Jakobselv må få oppleve at hun har de samme rettigheter som en borger fra Frogner i Oslo.

Men optimismen kan ikke skapes. Det har vært nok 17. mai- taler!

Bare vedtak i regjering og storting kan skape optimisme og fremtidstro. Det er på høy tid at Distrikts-Norge blir hørt! Vi trenger ikke en distriktsminister, men en politikk som gjør det mulig å bo i hele landet, fra Nordkapp til Lindesnes!

Vi er alle opptatt av framtiden, for det er der på vårt hjemsted vi skal tilbringe resten av livet. 2021 er valgår. Det er svakheter i det demokratiske systemet. Og mange, særlig i «utkantstrøkene» er i ferd med å bli borte i folkestyret. Derfor er det viktig at sentrale politikere innrømmer at sentraliseringen ikke løser alle problemer. Valget 13. september er et verdivalg og handler primært om våre liv og våre hjemsteder. Derfor er det et viktig valg for oss alle. Bruk stemmeretten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken