Den 22.02.23 gikk Ellen Inga O. Hætta bort. Tilbake står det mange som er i sorg. Det gjelder også oss i Høyre, partiet hvor Ellen Inge brukte så mye av sin tid i mange år.

Ellen Inga var utdannet lærer. Dette engasjementet fulgte henne uansett hvilken type politikk vi jobbet med. Hennes engasjement for unge var stort og da undertegnede var leder i Finnmark Unge Høyre var Ellen Inga alltid til stor hjelp, støtte og som læremester for oss unge. Å få jobbe med Ellen Inga har alltid vært et privilegium, som jeg vil ta med meg for resten av mitt liv.

Hun hadde bein i nesa og når hun bestemte seg for noe var det vanskelig å endre på det. Hennes engasjement for ny videregående skole og nytt teater i Kautokeino er et tydelig eksempel på det. Et tungt engasjement for saken over mange år resulterte i at det blir bygget både ny skole og nytt teater i bygda. Det er en av mange ting vi kan takke Ellen Inga for. Jeg er glad for at hun fikk oppleve at bevilgningene kom og at byggingen kom i gang, før hun gikk bort.

I partiet var Ellen Inga alltid tilstedeværende, samtidig som hun aldri ble opplevd som verken en konkurrent eller en som ropte for høyt. Hennes utrettelige arbeid ble i 2019 kronet med æresmedlemskap i Troms og Finnmark Høyre. Sjeldent har et mer fortjent æresmedlemskap vært delt ut i Høyre-sammenheng, både på landsbasis og her i nord.

Senest i vinter hadde jeg gleden av å få jobbe med Ellen Inga en siste gang, i nominasjonskomiteen til den nye fylkestingslisten for Finnmark foran høstens valg. Selv om hun var veldig dårlig, evnet hun å bidra i komiteen med styrke og med kraft. Det er imponerende, men det var ikke uvanlig for Ellen Inga. Hun var tross alt en imponerende dame.

Jeg vil takke familien til Ellen Inga for at vi i Høyre fikk låne henne i så mange år. Hun har gjort en forskjell for Kautokeino, Finnmark og Norge. Hun har satt sitt preg på partiet, på våre politikere og på politikken som har blitt ført. Det er få, om noen, Høyre-politikere i Finnmark som kan skryte av det samme, hva gjelder tid som aktiv i partiet og resultater på konkret politikk.

Vi er mange som er i sorg nå. Ollu giitu, Ellen Inga. For innsatsen, engasjementet og gløden du viste. Vi som kommer etter deg, har store sko å fylle.

Hvil i fred.