Gå til sidens hovedinnhold

Minneord Kåre Natvig

MINNEORD

Kåre Natvig sovnet stille inn 24. april 76 år gammel etter nærmere et halvt års krevende sykeleie. Han registrerte utviklingen og fastholdt livsviljen.

Han var oslogutt, men tapte sitt hjerte til Finnmark.

Kåre Natvig var prest i hele livet og bevisst på at det var det han var. Etter ett år på Heistadmoen som feltprest ble det prestetjeneste Hammerfest i 1973. Først som residerende kapellan i 8 år og så 5 år som sykehusprest ved Hammerfest sykehus. Årene i Nord-Norge og Hammerfest kom til å prege ham resten av livet – og Finnmarkingene husket den omgjengelige presten som det var så lett å snakke med. Mange tok derfor senere kontakt med den utflyttede når det var behov for prest. For han var den første «moderne» presten i Hammerfest. Etter 20 år slo gamle konfirmanter gjerne av en prat eller to når han dukket opp i Hammerfest. I 1986 vendte familien hjem med Kåre som residerende kapellan på Lambertseter. Han måtte alltid innom Scotsman når han var i sentrum for å se om det var noen kjente fra Hammerfest der. Og 60-årsdagen feiret han med venner i Hammerfest.

Kåre var nær mennesker og glad i mennesker. At han tok videreutdanning i arbeidsveiledning og gruppeveiledning var en naturlig profesjonalisering av disse egenskaper. I videreutdanningen inngikk også et studieopphold i Boston. Han var en godt kvalifisert medarbeider da han ble praksisrettleder i praktisk teologi på Det praktisk-teologiske seminar i 1992. Dermed kom han til å kjenne meget godt flere årskull med nyutdannede prester og han var meget opptatt av alt han fikk oppleve i denne tiden. Utvilsomt betydde han mye for mange og han fulgte med i deres arbeid. Kåre fikk også en lang periode som seminarets fungerende rektor – samme år som seminaret fylte 150 år i 1998. Han elsket å fortelle om mennesker og prester han kjente.

Det var også i dette spor han avsluttet yrkeskarrieren. Fra 1999 ledet han et flerårig prosjekt med rekruttering til prestetjenesten. Arbeidssted var igjen Nord-Norge – denne gang i Tromsø – før prosjektet ble avsluttet i Kirkerådets sekretariat i Oslo. Etter dette ble det tid og anledning til vikartjeneste som prest både i Nordland, Troms og Finnmark. Så ble det tidlig pensjonisttilværelse.

Kåre var aktiv frimurer helt fra tiden i Hammerfest. Han elsket treffpunktene med ulike mennesker og avanserte i Logen til de høyeste grader.

Tankene går til Sissel, hans 3 barn og 9 barnebarn.

Vi er mange, både i sør og nord som har vært glad i Kåre og hygget oss mye sammen med ham. Vi var en del prester som ble kjent med Kåre i studietiden. Vi har beholdt vennskapet i 55 år.

Fred over hans gode minne.

På vegne av prestevenner

Knut Sand Bakken

Kommentarer til denne saken