Gå til sidens hovedinnhold

«Min bestefar hjalp ikke disse små barna over grensen for ingenting under andre verdenskrig. Det var for å skåne dem fra slike som deg»

Artikkelen er over 1 år gammel

Min historielærer på Alta videregående skole brukte si; «om man glemmer historien, så gjentar den seg», og det handlet mye om hvordan kriger siste århundret har påvirket verden, våre liv, og de som var før oss.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

En av norgeshistoriens styggeste overgrep var mot tyskerbarna. Disse ungene som tilfeldigvis, og uheldigvis, var unnfanget av forbudt kjærlighet mellom norske jenter og tyske soldater. Noen av disse barna var heller ikke unnfanget i kjærlighet, men under voldtekt. Under krigen ble disse tatt godt om av tyskerne, som etablerte både mødrehjem, barnehjem og fødehjem for disse kvinnene, selv om baktanken til tyskerne var å forhindre aborter, og samtidig sørge for at barn med riktig rase ble båret frem.

Det var etter andre verdenskrig om lag 10 000 tyskerbarn i Norge. Etter krigen ble barna omtalt som et «samfunnsproblem». Både konspirasjonsteorier basert på barnas rase og genetikk ble spredd; barna var genetisk disponible til å starte Det Femte Riket. Norske psykiatere mente barna var mentalt tilbakestående, og derfor kom til å koste samfunnet store summer i fremtiden.

Krigsbarnutvalget på Stortinget vurderte til og med hvorvidt barna skulle forbli i Norge, eller om de skulle tvangsutsendes, blant annet til Australia.

Barna var farlige.

Utstøtt og hatet av sine egne familier. Mobbet, trakassert, negativt særbehandlet både på skolen, i bygdene og i samfunnet generelt satte sine spor, og mange av krigsbarna har ifølge statistikkene hatt det hardere i livet en de andre. Høyere dødelighet, lavere utdanning og inntekt, var også vanlig. Blant tyskerungene var det flere uføretrygdede enn blant resten av befolkningen.

Vi vet hvordan tyskerungene ble mobbet, trakassert, utstøtt, ansett som evneveike av staten og frosset ut av lokalsamfunnet.

En direkte skamplett i Norges historie. Derfor er det å angripe små barn med en slik retorikk et uttrykk for at enkelte politikere har glemt vår historie. Og ekstra skuffende er det at det er politikere fra den landsdelen som ble verst behandlet etter krigen, og som hadde de verste kampene og tapene i Norge UNDER krigen

Jeg mener fortsatt at måten tyskerungene ble behandlet på var grusomt. Kanskje den styggeste delen av norsk historie, som omhandler barn.

Disse barna er nå voksne, og dessverre ser man at historien gjentar seg:

Odd Eilert Persen, leder for FRP Troms og Finnmark kaller dem for IS-barna, og ba Abid Raja ta «IS-barna og ryke og reise». Dette er til dels samme type retorikk man brukte på tyskerungene etter andre verdens krig.

Og det er skuffende at en mann fra Finnmark, hvor det var utrolig mange tyskerbarn, og mange i dag er etterkommere av disse tyskerbarna, klarer komme med slike uttalelser.

Det er rett og slett historieløst!

Barna har ingen skyld i dette. Deres eneste «feil» er å bli født av feil far og mor, på samme måte som tyskerungene under andre verdenskrig. Forskjellen er at der ikke er noe LEBENSBORN som kan ta seg av dem med mødrehjem, fødehjem eller barnehjem. Den tiden er, forhåpentligvis, forbi.

Men retorikken som brukes i dag overfor disse små barna som er født under IS, av norske mødre, er skremmende lik tyskerbarnsutvalgets etter andre verdenskrig; og jeg vil rette en pekefinger mot Odd Eilert og Frp om at «HUSK DIN HISTORIE! Ellers gjentas den». Mange av tyskerungene har ennå ikke fått oppreisning av den norske stat, fordi vi fortsatt forsøker å dysse dette ned.

Det Norge gjorde mot tyskerungene må ikke få skje igjen, med disse små barna. Med tanke på hetsen tyskerbarna fikk etter andre verdenskrig, og ikke minst at i de aller fleste bygder i Troms og Finnmark er etterkommere av, og mange fortsatt gjenlevende tyskerunger; så er det direkte idiotisk å kalle barna som er født under IS-regimet av kriminelle terrorister for IS-barn.

Barna har fortsatt ikke gjort noe, og er like uskyldig som tyskerungene etter andre verdenskrig!

Min bestefar hjalp ikke disse små barna over grensen for ingenting under andre verdens krig, det var for å skåne dem fra slike som deg.

Vi skal vokte oss vel for å bruke benevnelsen «IS-barna», for straks du bruker den har du falt for samme grusomme tankegang som det Norske politikere hadde om tyskerungene etter 1945.

Det kan vi ikke tillate!

Kommentarer til denne saken