Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologene advarer: Mandag kommer det snø, og det kan bli glatte veier på fjellovergangene

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag er det ventet lokalt vanskelige kjøreforhold i Finnmark og nordlige deler av Troms  på grunn av sludd, synkende temperatur og overgang til snø over ca. 200–300 moh. Mest nedbør er det ventet i ytre strøk av Finnmark. – Vær skodd etter forholdene, er rådet fra meteorologene.

De fleste har vel skiftet til sommerdekk, og skifter ikke tilbake til vinterdekk 10. juni. Så iFinnmark sin oppfordring blir i stedet; kjør veldig pent, om du må kjøre på fjelloverganger i morgen.

Vakthavende ved Vervarslinga i Nord-Norge, Ragnhild Nordhagen, forteller litt mer om de spesielle værforholdene vi er inne i.

For i natt til mandag vil kvikksølvet igjen krype nedover. Det er ikke mye som minner om sommermåneden juni i Finnmark. Det er nordavinden som tar med seg kald luft som gjør det kaldere. Blåse litt skal det også gjøre, faktisk opp til liten stiv kuling på de mest utsatte plassene.

Snø i juni

På toppen av dette kommer det regn, sludd og faktisk snø oppe på Vidda i løpet av dagen!

Det er dager med store kontraster: I går, lørdag, ble det faktisk målt 26 grader et sted på Finnmarksvidda. I dag har det ramlet ned til 6 samme sted. Og nå får vi langt lavere temperaturer over hele fylket.

 

– Snøgrensa vil gå et sted mellom 200–300 meter. Derfor sender vi ut varsel for fjellovergangene som kan være glatte i morgen, sier Ragnhild Nordhagen.

Hun vet ikke om snøen vil legge seg på asfalten, eller smelte raskt unna. For det blir ikke så mye nedbør der, som i ytre strøk av Finnmark. Men glatt kan det bli uansett, så vær på vakt!

Meteorologen er heller ikke sikker på om noe av snøen blir liggende i nedre del av snøbeltet, for bakken har blitt varmere, så mye av snøen kan tine straks den lander.

– Men i fjellet vil det legge seg litt snø, sier Nordhagen.

Fortsatt kaldt

Utover dagen mandag vil det blir mindre nedbør. Men det vil fortsette å være kaldt: Temperaturen vil ligge på 2–5 grader i lavlandet. Det blir lettere vær fra natt til tirsdag, men fortsatt lave temperaturer i Finnmark. Det blir ikke mye nedbør, før neste helg slår inn. Da blir det nedbør igjen, ifølge Nordhagen.

På vårt spørsmål om ikke sommeren snart er på vei når vi er godt inne i sommermåneden juni, kan ikke meteorologen gi godt nytt:

– Vi får vel heller kalle det mer vårvær enn sommervær i Finnmark foreløpig, smiler Ragnhild Nordhagen.

Kommentarer til denne saken