Mens verden er opptatt av koronakrisen, så gjennomgår en hel næring sitt livs utfordring på fjellet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mens verden er opptatt av koronakrisen, så gjennomgår en hel næring sin livs utfordring på fjellet.

Flere tusen reinsdyr risikerer sakte men sikker å pines til døde på grunn av matmangel. En vinter med enormt snøfall har gjort sitt til at maten reinsdyrene skulle beitet på, nå er utilgjengelig.

Man har allerede fått i gang hjelp til å fly inn for med helikopter, men det er nå mer en gang viktig å huske på at dette kan ikke stoppe opp før næringen selv sier at situasjonen er under kontroll.

Samtidig er det mer en noen gang viktig at hjelpen som ytes ikke administreres bort. Selv for oss som ikke tilhører denne næringen, er det ikke vanskelig å ha empati og forståelse for den dramatiske situasjonen som utspiller seg på vinterbeitene nå. Det er normalt å ha medfølelse og forståelse for dem som sliter og er i kriser.

Derfor er det mer en noen gang viktig å spille på lag, lytte til hva næringen selv sier, og hva slags tiltak som kan fungerer, det være seg helikopterhjelp, økonomisk støtte, enklere saksbehandling etc.

Vi må ikke spenne bein for en hel næring nå med saksbehandlingsfeller, rapporteringsplikter og unødvendig byråkrati. Ingen av reindriftssidaene har eget kontor med folk som sitter å administrerer dette. Det er snakk om folk som er på fjellet akkurat nå, og prøver å redde dyrene og arbeidsplassen sin.

Det vil alltid bli tid nok til å lage rapporter når krisen er over, det er viktig å huske på det.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken