Meningsløse kutt

Av
DEL

Finnmarksdebatten Torsdag i denne uka skal de rød-grønne med anbefaling fra kommunedirektøren vedta kutt i Porsanger kommunes budsjett. Barn og foresatte på Ájanas barnehage og kulturskolen er blant de som vil bli rammet. Jeg kan ikke la være å si noen ord om budsjettarbeidet. 27. november mottok Porsanger kommune som forsikringstaker i KLP en gledelig nyhet. Kommunen får tilført 19.752.000 kroner til kommunens premiefond da avsetningskravet til fremtidige alderspensjoner er redusert. Dette brevet sendte administrasjonen til politikerne 10. desember, etter at TLP hadde bedt om kopi av det i forbindelse med budsjettarbeidet.

I kommunedirektørens anbefaling er en post i budsjettet for 2021 fastsatt til en utgift på omtrent 160.000 kroner. Denne budsjettposten burde fastsettes til en inntekt på inntil 19,7 millioner kroner. Men nei, kommunens administrasjon må først kvalitetssikre dette tallet. Seks av sju formannskapsmedlemmer var på et møte i forrige uke enige om at det er usikkerhet om dette, og at administrasjonen må få tid til å kvalitetssikre dette. KLP er Norges største pensjonsselskap. På selskapets hjemmeside heter det at KLP eies av arbeidsgivere i kommune- og helse-Norge, og at all KLPs verdiskapning tilfaller eierne. Når KLP går med overskudd, gis overskuddet til eierne, deriblant Porsanger kommune. Kommunene må betale mindre. KLP tar så lite som mulig for at kommunene skal få så mye som mulig til skole, sykehjem og andre prioriterte oppgaver.

Dette er ikke penger til kommunen, men til premiefondet der vi betaler premie til pensjon, sier kommunedirektøren til Ságat. Det er omtrent like dumt som om du skulle si når lønna kommer at det ikke er penger til deg, men til bankkontoen din. Porsanger kommune kan hvis kommunestyret vil det, betale 19,7 millioner kroner mindre i pensjonspremier i 2021. Men nei, på budsjettforslaget har man lagt inn at kommunen må betale 160.000 mer, istedenfor 19,7 millioner mindre.

Jeg deltok i november for TLP på et møte med toppledelsen i kommunen. I den anledning pekte jeg på en praksis der sikre inntektsøkninger ikke legges inn i budsjettet. Jeg kom med helt konkrete forslag, men det skjedde ingenting. I forrige uke brukte jeg et kvarter på å regne ut dette for TLP, som så har sendt utregningene til administrasjonen. Ifølge vår leder forbedret dette kommunens budsjett med omtrent en million kroner.

Men premien over alle premier må gis til kommunedirektøren og seks av sju formannskapsmedlemmer. De vil overprøve Norges fremste fagmiljø på pensjon, og la administrasjonen bruke tid til kvalitetssikring. I mellomtiden må den samiske barnehagen flytte til et norskspråklig miljø. De rød-grønne har ikke tenkt å lytte til verken fagfolk eller foresatte som ønsker at deres barn skal lære et av språkene i vår trespråklige kommune. Kommunen mottar millioner i tospråklighetsmidler fra Sametinget, men har ikke lenger råd til å ta vare på en barnehage som i flere tiår har levert når det gjelder samisk språk. Mens man regner på rådhuset, forsvinner også deler av kulturskolens tilbud. Så får vi se på torsdagens kommunestyremøte om de rød-grønne kan noe annet enn å dilte etter administrasjonen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken