Melder kraftig snøfokk: – Vær forsiktig

DEL


Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt i Bergen, Magni Svanevik, melder kraftig vind og snøbyger i Finnmark fra fredag og ut lørdag.

Allerede fredag kveld er det antydning til nedbør i Alta-området. Værsystemet kommer fra vest og vil trekke østover, ifølge Svanevik.

– Det er et værsystem som gir en god del vind og snøbyger det neste døgnet. Kraftig vind, sier hun.

Kan bli stengte veier

Periodevis vestlig kuling vil herje først i Vest-Finnmark. Øst-Finnmark vil først få den sterkeste vinden ut på formiddagen lørdag.

– Da blir det dårlige kjøreforhold fremover. Det gjelder stort sett over alt. Det er hovedsakelig kyst- og fjordstrøkene som får det. Det er bedre inne på vidda; mindre vind og mindre snø.

Veitrafikksentralen Nord oppfordrer veifarende i Troms og Finnmark om å sjekke vær- og kjøreforholdene før de legger ut på langtur. Været som er meldt kan føre til stengte veier

Nødbøren er ikke problemet

Også meteorolog Magni Svanevik har en oppfordring til befolkningen.

– Det er bare å være forsiktige, og vær forberedt på at det blir dårlig vær det neste døgnet. Hvis man ikke må ut å kjøre, kan man kanskje unngå det. Fjelltur er ikke det beste å gjøre nå, med så pass mye vind og snø. Ikke ta noen unødige sjanser når det blir så dårlig vær, sier hun.

Hvor mye nedbør det vil komme, er alltid utfordrende å si helt presist, ifølge meteorologen. Mellom 10 og 15 centimeter snø på det meste, og de mest utsatte områdene, anslår hun.

– Det er ikke veldig store mengder, men det kan komme store mengder på kort tid. Man kan få kraftige snøfall over noen timer. Det er ikke snømengden i seg selv som er det verste nå, men at det er kombinert med vind, sier Svanevik.

Artikkeltags