Vladimir Osetsjkin, som selv lever i dekning i Frankrike, sa til de frammøtte journalistene på Gardermoen fredag ettermiddag at han er glad for å se Medvedev ved god helse. I likhet med mange andre russere har Medvedev fått hjelp av landsmannen til å komme seg ut av landet.

– Det var høy risiko for at han ville dø. Det var nødvendig å redde livet hans, sier Osetsjkin til NTB.

Han sier de to først kom i kontakt 1., 2. og 3. desember i fjor. Osetsjkin hevder at Medvedev kan gi et viktig vitnemål mot Russlands president Vladimir Putin og Wagner-gruppen i en eventuell internasjonal etterforskning av russiske krigsforbrytelser.

Endret utseende

Han sier at han og hans team hjalp Medvedev blant annet med å kjøpe nye klær og endre utseendet slik at han kunne komme seg ut av Russland.

Medvedev har forklart norsk politi at han hoppet av fra det beryktede leiesoldatselskapet Wagner-gruppen. Han flyktet til Norge 13. januar og kom til fots i en dramatisk flukt over grensa ved Storskog i Finnmark. Medvedev ber om ikke å bli utlevert til Russland og sier at det vil bety døden for ham.

Han har søkt om asyl i Norge og sier til NTB at han har planer om å bli i landet.

– Er du spion?

– Nei, det er jeg ikke.

– Men forstår du at vi spør?

– Nei, jeg forstår ikke helt hvorfor du spør om det, sier Medvedev.

– Trenger beskyttelse

Osetsjkin sier han vil bli i Norge kun én dag for å hjelpe Medvedev, siden han ikke har familie eller venner her, sier han.

Han mener også at Medvedev lever farlig og trenger beskyttelse, selv om Norge er et tryggere sted for ham. Selv sier Medvedev at han ikke frykter noen ting i Norge.

– Med så mange journalister og politi her tror jeg Andrej er tryggere her enn i Russland, sier Osetsjkin.

– Relativt sett har jeg det bra, sier Medvedev.

Både sivilt og uniformert politi, samt medier fra Norge og flere land, var sterkt til stede på flyplassen fredag. Politiets sikkerhetstjeneste stoppet Osetsjkin ved gaten og ga ham en innføring i sikkerhetsregimet, sier Medvedev. Da den russiske aktivisten skulle dra, ble han fulgt ut av sivilt politi.

– Ukrainsk politi kommer til Norge

På spørsmål om hvorvidt Osetsjkin stoler på at Medvedev snakker sant om sine erfaringer, er han ikke i tvil:

– Han har gjort alt han kan for å få gitt sitt vitnemål. Politiet må etterforske det. Men jeg stoler på ham, understreker eksilrusseren overfor NTB.

Han sier Medvedev er den første som med fullt navn og ved å vise ansikt vil vitne mot Putin og hans regime. Ukraina har bedt Norge etterforske Medvedev.

– Jeg har snakket med ukrainske politifolk som sier de vil komme til Norge for å avhøre ham, sier Osetsjkin.

Medvedev vil ikke si noe om hva han så langt har sagt til norsk politi om sin rolle i den beryktede Wagner-gruppen. Ifølge Kripos har han overlevert digitalt bevismateriale.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene i hva jeg har sagt til politiet fordi det er en etterforskning som pågår. Jeg er klar til å vitne i en internasjonal straffesak mot Putin og ledelsen i Wagner, sier han.

Jens-Arne fikk telefon fra Russland midt på natta: – Klart at pulsen øker litt