Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet: Fire nye meldinger om hundesykdommen - to døde

Artikkelen er over 2 år gammel

Mattilsynet har det siste døgnet mottatt fire nye meldinger om det man mener er den dødelige hundesykdommen.

«En av hundene ble avlivet grunnet sykdommens akutte forløp og en døde før den kom til veterinærklinikk. Meldingene kommer fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland», skriver Mattilsynet i en oppdatering søndag klokka 11.30.

Bente Akselsen ved Anicura i Tromsø sier der er stor pågang i Tromsø. Anicura har den offentlige veterinærvakta i Tromsø denne helga.

Det er imidlertid ingen hunder i Tromsø som har fått påvist sykdommen.

Marit Vader, klinnkleder ved Evidensia Tromsø veterinærsenter, opplyser til Nordlys at de ikke har fått inn noen hunder som man kan mistenke er smittet av sykdommen. Hun har heller ikke hørt om tilfeller, sier hun.

- Vi følger saken nøye og følger de anbefalinger vi får fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet, opplyser Vader.

Hele meldingen fra Mattilsynet søndag:

Fram til søndag formiddag har Mattilsynet mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på sykdom. En av hundene ble avlivet grunnet sykdommens akutte forløp og en døde før den kom til veterinærklinikk. Meldingene kommer fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland.

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark.

Mattilsynet understreker at så vidt vi har oversikt over, er det ikke er noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området. Prøvesvar på de obduserte dyrene vil ikke være klare før til uken.

Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene. Gode data er nødvendig for å lykkes, og derfor vil Mattilsynet og Veterinærinstituttet nå sende ut en spørreundersøkelse til veterinærklinikker, for å samle inn mer detaljerte opplysninger. NMBU Veterinærhøgskolen bidrar i dette arbeidet.

Veterinærklinikkene vil deretter ta kontakt med aktuelle hundeeier for å samle inn informasjon om hundene.

Mattilsynet har allerede gjort en mindre, men bredere forundersøkelse og har innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg tilfeller. Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer.

Mattilsynet vil komme tilbake til resultatet av denne undersøkelsen så fort det foreligger.

Saki (5) kom til dyreklinikken med kraftig blodig diaré: – Man blir desperat og fortvilet

Kommentarer til denne saken