– Dette er tragisk, sier dyrlege Leon Cantas som driver dyreklinikken PrivatVet.no i Lakselv.

Natt til tirsdag ble han oppringt av tollvesenet og satt til den oppgave å avlive fire hundevalper og en voksen rottweiler. Bakgrunnen var at en norsk kvinne fra Finnmark ble stanset i en rutinekontroll på grenseovergangen i Utsjok, Finland mandag kveld.

Hun hadde forsøkt å passere grensen uten ha dokumentasjon på at dyrene hadde fått nødvendige vaksiner. Hundene manglet også ID-merke (mikrochip) og veterinærpass. Dermed skulle det hele ende opp med et skjebnesvangert utfall for dyrene, og matmor måtte kjøre hjem med tomt bagasjerom.

 – Viktig og riktig arbeid

Dyrlege Leon Cantas står fram med denne historien for at hundeeiere må forstå alvoret i situasjoner der de skal reise utenlands og må forholde seg til strenge regelverk, som også varierer fra land til land.

– Folk må forstå at dette ikke er tull, sier han.

Han støtter både Tollvesenets og Mattilsynets håndhevelse i denne saken, og begrunner det med at det dreier seg om stanse innførsel av smittsomme sykdommer. Og i den store sammenhengen handler det også om folkehelsen i Norge i tillegg til dyrs helse.

– Kommer det for eksempel inn rabiessmittede dyr vil det bli smitte hos hunder-, katter og andre varmblodige dyr. Så kan et enkelt bitt fra en katt eller hund spre det fryktede viruset over til et menneske, sier han og viser til at Tollvesenet bare gjør jobben sin.

Sykdommen har høy dødelighet, men er ikke blitt påvist hos menneske i Norge på over 200 år, ifølge han.

Cantas presiser at han som dyrlege var pliktig etter loven til å utføre avliving av de fem dyrene, selv om han helst skulle ha sett et annet utfall i saken.

– Jeg har ikke avlivet hundene med stor glede, jeg fikk ikke sove den natten, og det ble en lang dag, sier han.

Samtykket til avliving

Avdelingssjef for Mattilsynet i Finnmark, Siv June Hansen, bekrefter at hundeeier ikke hadde dokumentasjon på at de nødvendige vaksiner var tatt, samt at hundene manglet ID-merking / chipping.

Hansen opplyser at kvinnen videre ble presentert for en samtykkeerklæringsskjema der hun fikk tre valg:

1. Reise tilbake til Finland og være der med hundene til de nødvendige papirer er i orden.

2. Dyrene kan bli plassert i karantene på eiers regning.

3. Dyrene kan avlives.

Hundeeier samtykket til å avlive hundene, ifølge Mattilsynet.

– Hvorfor samtykket hun til dette?

– Jeg kjenner ikke saken godt nok til å uttale meg om hvilke motiver hundeeier hadde for å samtykke til avliving. Mattilsynet er satt til å håndheve et veldig strengt regelverk som vi plikter å overholde, sier Hansen.

Kontorsjef i Polmak Tollstad Arne Länsman sier til iFinnmark at de stoppet bilen 18:40 mandag.

– Vi har ikke anledning å tenke så mye i slike saker, men fakta er at hun ble stoppet i kontroll. Vi i Tollvesenet forholder oss til Mattilsynets regler, sier han.

iFinnmark har vært ikontakt med hundeier. Hun vil ikke uttale seg om saken.

Gir råd

Med samlet innsats fra Tollvesenet, Mattilsynet, veterinærer og hundeeiere, kan spredninger av smittsomme sykdommer hindres, ifølge dyrlege Leon Cantas. Kjæledyreiere må da være sitt ansvar bevist, og sette seg inn i reglene når de skal reise til ulike land. Reglene kan oppdateres hele tiden.

– Det er svært viktig at alle som planlegger å ta med seg kjæledyret sitt over grensa til Norge, setter seg nøye inn i reglene. Eiere må forberede seg i god tid og ta kontakt med veterinæren.

– Kjæledyrpass skal alltid være med, og avhengig av hvor du har vært, er også behandling mot revens dvergbendelorm, rabiesvaksine og identitetsmerking. Det er viktig å huske, forklarer dyrlege Leon Cantas.

Kan bli kostbart

Dersom eieren til hunden ikke kan framvise nødvendige dokumenter, vil hunden måtte sendes til Gardermoen der Mattilsynet har en ordning med karantene. Der må hunden bli et par måneder og få de nødvendige vaksinene før eieren han hente hunden.

– Det kan bli en kostbar prosess å ikke ha dette i orden på forhånd, og regningen kan bli på flere titusener. Til sammenlikning koster en årlig vaksine bare noen hundrelapper.

Lurer du hvilke reglene for å passere grensa til de enkelte land? Da kan du ta Mattilsynets Veileder: Slik reiser du med kjæledyret ditt.