Gulrot skal rekruttere flere kokker og servitører

VIL HA FLERE LÆRLINGER: Opplæringskonsulent Kåre Swan Løvlund, kokkelærling Steffen André Aronsen og direktør hos Scandic Alta, Kari Flesvik, håper flere vil utdanne seg til å bli kokker og servitører. Blant annet har det de siste årene vært en nedgang på antallet ungdommer som vil ta denne utdanningen i Finnmark og resten av landet. Begge Foto: Erlend Hykkerud

VIL HA FLERE LÆRLINGER: Opplæringskonsulent Kåre Swan Løvlund, kokkelærling Steffen André Aronsen og direktør hos Scandic Alta, Kari Flesvik, håper flere vil utdanne seg til å bli kokker og servitører. Blant annet har det de siste årene vært en nedgang på antallet ungdommer som vil ta denne utdanningen i Finnmark og resten av landet. Begge Foto: Erlend Hykkerud

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er færre og færre som tar kokk- og servitørutdanningen, men med spanske gloser håper man på å snu den negative trenden.

DEL

Sjømatsentret på Vardø videregående skole har i samarbeid med Fagopplæringskontoret og deres medlemsbedrifter fått på plass et nytt tilbud. Et tilbud som bransjen håper vil gjøre det mer attraktivt å ta og fullføre kokk- og servitørutdanningen. Det nye tilbudet som man nå har fått på plass er et tre måneders opphold i spanske Cádiz. Her vil kokkene og servitørene få muligheten til å lære seg spansk og jobbe på en restaurant i den spanske byen.

– Det er et forprosjekt som vi nå er i gang med, og det er noe vi gjør i samarbeid med opplæringskontoret. Vi håper med dette tilbudet å gjøre utdannelsen mer attraktiv, forteller avdelingsleder ved sjømatsenteret i Vardø, Leif Arne Haughom, som opplyser at de har hentet erfaring fra Trøndelag før de startet på dette prosjektet.

– Lærlingene får først 3–4 uker med språkopplæring før de skal være lærlinger. Det tremånedersopplegget får de også som en del av sin læretid, fortsetter Haughom.

Matkultur

Steffen André Aronsen (19) fra Lakselv er læring på Scandic hotell i Alta. Han er den første som skal til Spania i regi av sjømatsentret og Fagopplæringskontoret. Aronsen ser fram til å få nye input i siste del av hans lærlingeperiode.

– Det gir meg en god mulighet til å lære om nye mattradisjoner, sier 19-åringen, som ser fram til å få ny inspirasjon.

– Spania har jo en av de beste matkulturene i verden, legger kokkelærlingen til.

– Mer sexy

Opplæringskonsulent Kåre Swan Løvlund håper at de med et slikt tilbud i lærlingeperioden vil få flere til å velge denne fagretningen framover.

– Målet er å gjøre kokkeyrket mer attraktivt, for det handler om å gjøre ting mer sexy for dem som vil gå denne faglinjen, forteller konsulenten, som legger til at de ønsker også å sende servitørene til Spania.

Trenger flere

Direktør ved Scandic i Alta, Kari Flesvik, håper at det nye tilbudet bidrar til at de fortsatt i framtiden kan være med å utdanne nye lokale kokker og servitører.

– Det er i dag for lite lærlinger, sier Flesvik som årlig kan ta inn to kokke- og en servitørlærling.

– Vi som bedrift kan ikke vente å få ferdig utdannede kokker, vi er også forpliktet til å være med å bidra, fortsetter hun.

Tror på et løft

Swan Løvlund har sammen med utdanningsinstitusjon fokus på rekruttering. Blant annet vil man i Alta få et tettere samarbeid mellom mat- og helsefag på ungdomsskolen og kokkelinja på videregående. Det håper de vil få flere til å se verdien i å ta en kokkeutdanning. Haughom har troen på at det å fornye seg gjør denne yrkesfagretningen mer attraktiv.

– Det her er et bra prosjekt, og jeg har troen på at det vil løfte lærlingesituasjon i fylket, og hovedutvalget for kompetanse på fylkestinget viser at de er framsynte ved å støtte dette prosjektet, sier avdelingslederen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken