– Vi er kommet for å bli

FLYTTET FRA ALTA: Reidun Helene Mortensen  og Aslak Henrik Lango reiste fra Alta for å satse på stedet i havgapet. Nå gir de alt for å lykkes. Alle Foto: Alexandra Kosowski

FLYTTET FRA ALTA: Reidun Helene Mortensen og Aslak Henrik Lango reiste fra Alta for å satse på stedet i havgapet. Nå gir de alt for å lykkes. Alle Foto: Alexandra Kosowski

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det er det nordligste punktet i Havøysund. Opp bratte bakker, forbi vindmølleparken, og helt på kanten av Barentshavet finner man Arctic view. Fra utkikkspunktet ser man store deler av Vest-Finnmark – hvis været er bra, vel å merke.

– Jeg trives veldig godt her, og vi har jo en fantastisk utsikt. Herfra kan du se både Hjelmsøya, Ingøy, Seiland, Kvaløya, Måsøya og Gjesværstappan. Rett ned her samler det seg flere fiskebåter, og spesielt på vinteren er det et vakkert syn for da ser man masse lys fra båtene på havet, forteller Aslak Henrik Lango.

Utsikt: Arctic view ligger ytterst på Havøygavlen. I pent vær kan man se store deler av Vest-Finnmark fra dette punktet.

Utsikt: Arctic view ligger ytterst på Havøygavlen. I pent vær kan man se store deler av Vest-Finnmark fra dette punktet.

UTSIKT: Arctic view ligger ytterst på Havøygavlen. I pent vær kan man se store deler av Vest-Finnmark fra dette punktet.

Karasjokværingen og samboeren Reidun Mortensen har i løpet av høsten og vinteren flyttet fra Alta til Havøysund, Reiduns hjemsted. Her har de tatt over drifta av anlegget som sto oppreist i 2005. Arctic view var et direkte resultat av Havøygavlen vindpark som sto ferdig i 2002.

– Selve vindparken gir ikke så mange arbeidsplasser, men vi håper på ringvirkninger særlig i forbindelse med turisme, sa daværende rådmann Leif Vidar Olsen til Enova.

– Må ha flere ben å stå på

Siden den gang har utkikksposten hatt utallige eiere. Kommunen som eier, har slitt med å finne drivere som tenker langsiktig, og forrige sesong fant ikke kommunen noen til å drive Arctic view.

– 1. mai åpnet vi for sesongen, men vi var her i vinter for å planlegge og å se hva man kunne gjøre her, forteller de nye Arctic view-driverne. Da de fant ut at stedet ikke var i drift pakket de like så godt flytte- lasset.

– Vi har utvidet sesongen. Tidligere var det kun åpent i sommermånedene, mens vi skal holde åpent i fem. Men vi vet at vi ikke kun kan ha restaurantdrift som tidligere, vi må ha flere ben å stå på, sier Reidun.

I tillegg til restaurantdriften, skal det komme opp en suvenirbutikk i anlegget, de selger lokale varer og har startet med multer fra Rolvsøya. Før sesongen er over satser de på å ha kommet i gang med guidede turer på fjell og hav:

– Det er allerede en god del turistfiske her, men vi tenker på båtturer og fjellturer.

Serverer kongeparet

Den store turistmassen har foreløpig latt vente på seg, men samboerparet forteller at sesongen ikke er helt i gang ennå. Samtidig er de hyppig besøkt av lokalbefolkningen.

Og førstkommende tirsdag venter de høytidelig besøk. Da gjester kongen og dronninga Havøysund og det er Aslak Henrik og Reidun som skal stå for serveringa.

– Jeg gleder meg veldig, smiler Aslak Henrik som ikke vil avsløre menyen.

At det blir sjømat og samisk mat er ikke å se bort fra all den tid paret har troen på lokal mat samtidig som Aslak Henrik er reindriftssame. Råstoffet er med andre ord godt tilgjengelig.

Stor tro

– Jeg har veldig stor tro på de to nye driverne. Jeg håper og har tro på at de kan utvikle et konsept som kan gi stedet en nesten helårlig drift, sier ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen (Sp).

Ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen. Fotografer juni 2015 i Havøysund. Foto: Alexandra Kosowski

Ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen. Fotografer juni 2015 i Havøysund. Foto: Alexandra Kosowski

STOR TRO: Ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen.

Han forteller at kommunen er veldig spente på hva resultatet blir etter hvert.

– Jeg håper de får det til og at det kan gi en positiv utvikling til kommunen gjennom turisme, og ikke minst at folk herfra får et godt forhold til det nye tilbudet på Arctic view.

– Ingen plan b

Aslak Henrik og Reidun har nå signert en langtidskontrakt med kommunen om driften.

– Det har jo vært en god del drivere av Arctic view, og det virker som om dere har mange planer. Har dere tenkt på hva dere gjør dersom det ikke blir å gå rundt med driften?

– Nei, vi har ingen plan b. Vi planlegger ikke å mislykkes, smiler Aslak Henrik lurt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken