Her gikk over 1.000 paller i sankthansbålet

Havøysundingene samlet seg i Selvika for å feire Sankthans.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I anledning sankthansaften har flere finnmarkinger i tradisjon tro samlet seg rundt om i fylket og grillet og brent bål. I Selvika brant det kanskje ekstra godt denne torsdagen.

Havøysundværingene fikk nemlig servert litt av et sankthansbål da Tobø Fisk inviterte til Selvika torsdag ettermiddag. Bedriften sto for bålet – som besto av over 1.000 paller som reiste seg til 12-14 meter i høyden.

– Det var flott vær i Selvika, stille og 10-11 grader, kommenterer daglig leder Tor Bjarne Stabell i Tobø fisk.

Flere samlet seg og grillet mens pallene ble påtent.

LES OGSÅ: Så mange ville smake på FeFos pølser

Stille feiring

iFinnmark har vært i kontakt med 110-sentralen i Finnmark. De kan melde om en stille og rolig feiring uten store klager.

Det samme melder Finnmark politidistrikt.

– Vi har kun fått inn en melding i hele vestfylket, og det er fra Tyvenlia i Hammerfest, sier operasjonsleder Eirin Hansen Abuukar til iFinnmark.

– Meldinga gikk ut på at det var tent bål der, og at det var offentlig drikking på stedet. Politiet og brannvesenet har vært på stedet og alt så bra ut. Vi så heller ingen tegn til alkohol der, sier Eirin Hansen Abuukar og påpeker at politiet ikke vil foreta seg noe mer i saken.

– Det er Sankthans og det er lov å kose seg.

Operasjonssentralen i Kirkenes melder også om en rolig feiring.

– Hittil i kveld har det vært stille og fint, sier operasjonsleder Gunnar Øvergaard.

Kristen og hedensk

Sankthans – eller Sankt Hans – feires til minne om døperen Johannes' fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før.

Ifølge Store norske leksikon knyttes imidlertid feiringen mer til folkelige enn kirkelige tradisjoner, noe som kan komme av at den har overtatt for eldre tradisjoner for midtsommer og den hedenske midtsommerblot. Sankthans er også kjent som jonsok.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken