Gå til sidens hovedinnhold

Martine er klar for verdens tøffeste konkurranse: – Var så kald at jeg tisset på meg for å kjenne litt varme

Artikkelen er over 2 år gammel

Triatleten Martine Hoaas fra Alta er ikke som andre 27-åringer. Hun ofrer store deler av livet for å bli best mulig i en idrett de færreste våger å stille opp i.

(Nettavisen): Du leser nå Nettavisens artikkelserie om det vi har valgt å kalle «tøffe idrettsjenter». Her får du møte kvinnelige utøvere med to ting til felles, de elsker idretten sin og nekter å la seg stoppe av fartshumper på veien.

I dag: Martine Hoaas (27).

Kjærligheten til triatlon dukket opp som en tilfeldighet. Martines bror hadde i 2013 fått plass på Norseman, anerkjent som verdens hardeste triatlon på Ironman-distanse, og Martine stilte opp som hjelper.

Da var det gjort. Det var dette hun ville drive med. Hun ville også være blant jentene og guttene som slet livet av seg, men som samtidig smilte og hadde det fryktelig gøy.

– Jeg hadde aldri hørt om triatlon før. Etter å ha fulgt broren min hele veien fra Eidfjord til Gaustatoppen var jeg hekta. Det var akkurat som at jeg visste at det var dette jeg ville gjøre, forteller 27-åringen.

Sommeren etter fullførte hun sitt første triatlon selv. Det ble starten på det som etter hvert er blitt en tung satsing på en enda tyngre idrett.

Martine har i 2019 fått fast plass i proffklassen for første gang, og ambisjonene er skyhøye.

Spinker og sparer

Hun vil bli så god at hun kan leve av idretten. Nå må hun ta småjobber, bo hjemme hos foreldrene og er avhengig av økonomisk hjelp for å kunne satse.

Ting som kino og andre sosiale muligheter må vente, alt skal spares og brukes på idretten.

Hun har levert en rekke imponerende triatlon-konkurranser, men høydepunktet så langt er da Martine, via en Facebook-konkurranse, selv fikk plass på 2016-utgaven av Norseman.

- Flere hadde panikkanfall

Da «vant» hun muligheten til å pine seg gjennom 3,8 kilometer svømming i iskaldt vann midt på natten, sykle 180 kilometer og så løpe full maraton på 42,2 kilometer.

Det hele ble en stor opplevelse. Hun følte seg hjemme der andre begynte å angre.

Da båten satte ut på Eidfjord midt på natten for å starte konkurransen, midt i nattemørket og med kalde bølger skvulpende mot skroget, kikket Martine rundt seg og på de andre deltakerne.

– Det var veldig spesielt, flere deltakere hadde panikkanfall og pustet tungt. Men jeg var helt rolig, husker hun.

- Tisset på meg for å kjenne varme

Faktisk elsket hun det. Hun var på rett plass. Selv om konkurransen bød på noen opplevelser som ikke er helt vanlig for vanlige mosjonister.

– Jeg husker jeg var så kald under sykkelbiten at jeg tisset på meg for å kjenne litt varme i noen sekunder. Man har jo ikke tid til å stoppe, flirer hun.

Motivasjonen ble ikke mindre av at hun imponerte massivt og tok en bunnsolid niendeplass i kvinneklassen, der hun konkurrerte mot eliten.

Og det på hennes første fulldistanse-triatlon noensinne.

– Det var veldig spesielt da jeg kom til toppen og så målstreken. Jeg begynt å gråte, husker hun.

Opplevelsen ble en bekreftelse på at hun absolutt hadde noe å gjøre i proffklassen.

- Rart jeg ikke besvimte

Det er ikke uten dramatikk når man driver med en krevende idrett som Martine gjør. Kroppen presses til bristepunktet både på trening og i konkurranse. Man balanserer på en knivsegg for å unngå skader og problemer.

Selv har hun hatt sin dose med spesielle opplevelser, og særlig da hun deltok på Hove Tri i 2015 ble det krevende.

Allerede på startstreken oppdaget Martine at noe ikke var som det skulle. Kroppen virket tammere enn vanlig, og det var ikke på grunn av nerver eller dårlig oppladning.

– Det føltes som at jeg gikk til konkurransen med livet som innsats, kroppen sa klart ifra om at noe ikke stemte. Men jeg fullførte Hove Tri likevel. Det er rart jeg ikke besvimte, men det sier vel noe om at jeg passer til denne idretten, slår hun fast.

Martines bror og hans legekone krevde full sjekk etter løpet.

Det var et godt valg.

Martine fikk beskjed om at hun hadde anemi, en tilstand som gjør at man har for få friske røde blodceller i kroppen.

– Det var så ille at legen vurderte blodoverføring. Det skal ikke stå på viljen når man klarer å fullføre både konkurranser og intervalløkter uten blod i kroppen. Nå går jeg til faste sjekker hos legen for å ha kontroll på det, forteller hun.

Martine har tidligere bodd deler av vinterhalvåret sammen med norske proffsyklister i et kollektiv på Mallorca. Der får hun optimale treningsforhold når det hjemme i Alta er på sitt mest snødekte og kalde.

Også i år blir det utenlandsopphold, denne gang i april, når hun sammen med flere proff-triatleter skal spisse formen på spansk jord.

Treningsviljen og offerviljen har vært der lenge, og målet for karrieren er å bli god også internasjonalt.

- Finnes ikke dårlige klær

De siste årene har hun dessverre vært mye plaget av skader. Hun har blant annet hatt tretthetsbrudd i foten, noe som har satt henne tilbake sportslig.

Men nå er hun endelig skadefri og ser frem mot en ny sesong.

– Frister det ikke noen ganger å holde senga når du kikker ut av vinduet på morgenen før trening og det er skikkelig ruskevær ute?

– Nei, det er bare sånn vi er her oppe i Finnmark. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Jeg har aldri sett på noe som et offer, jeg elsker det jeg holder på med og blir glad av å drive på slik jeg gjør, sier hun.

Med blikket rettet fremover mot nye fysiske utfordringer.

 

Kommentarer til denne saken