Man skal ikke føle seg så trygg på hva en stemme til Sp egentlig betyr

KJEMPET HARDT: Ivar B. Prestbakmo var sentral i forhandlingene mellom Troms og Finnmark, og kjempet Troms sin kamp side om side med Willy Ørnebakk. Her sammen med Tromsø-ordfører Kristin Røymo.

KJEMPET HARDT: Ivar B. Prestbakmo var sentral i forhandlingene mellom Troms og Finnmark, og kjempet Troms sin kamp side om side med Willy Ørnebakk. Her sammen med Tromsø-ordfører Kristin Røymo. Foto:

Mens Kurt Wikan er soleklar i samarbeidsspørsmålet, vil hans toppkandidat Ivar B. Prestbakmo ikke røpe noe. Hva kan vi egentlig forvente oss?

DEL

UKESLUTTI samtlige meningsmålinger i forkant av høstens valg, er det ett parti som kan juble høyere enn alle de andre på fylkesbasis: Senterpartiet. Den siste i rekken ble offentliggjort mandag, og her har Senterpartiet en oppslutning på 24 prosent i Troms og Finnmark. Det er en økning på 2,8 prosentpoeng fra junimålingen, den målingen som ble karakterisert som et politisk jordskjelv i nord. Jordskjelvet pågår fortsatt, for med 24 prosents oppslutning, er Senterpartiet det største partiet. Bak følger Arbeiderpartiet på 22,4 prosent. Det er selvfølgelig krise for et parti som fikk 43,6 prosent av stemmene i Finnmark for bare fire år siden og 33 prosent i Troms.

Det er liten tvil om at det er regionreformen som er saken som kan forklare disse tallene. Mens Arbeiderpartiet blir straffet for interne konflikter og vinglete holdning til sammenslåingen av Troms og Finnmark, har Senterpartiet surfet stødig på bølgen. Fra nasjonalt hold har partileder Trygve Slagsvold Vedum støttet opprøret i nord, med et klart og tydelig ønske om å oppheve vedtaket. Og i Finnmark lever partiet godt på det faktum at det var de som foreslo at innbyggerne skulle få stemme over om Troms og Finnmark skulle slås sammen eller ikke. Det trekkes hyppig fram som argument for Senterpartiet som garantist for Finnmark fylke, samtidig som Arbeiderpartiet stemples som partiet som ikke lyttet da folket sa nei.

Men så er det store spørsmålet: Hva får vi egentlig dersom vi stemmer fram Senterpartiet i Troms og Finnmark? Hvordan vil de fire neste årene se ut dersom Senterpartiet blir det største partiet i fylkestinget? Vil vi få en tydelig stemme fra et parti som vil Finnmarks beste?

Det skal vi ikke være for trygge på.

Det vi derimot vet, er at Senterpartiets toppkandidat Ivar B. Prestbakmo fra Salangen, sto hardt på barrikadene for Troms i forhandlingene med Finnmark for halvannet år siden. La oss huske tilbake til 15. februar 2018 da mekler Knut Storberget, fylkesordfører Ragnhild Vassvik fra Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk fra Troms møtte pressen etter intens møtevirksomhet på Gardermoen.

De kunne legge fram en avtale som skulle møte sterk motstand i Finnmark, så sterk motstand at den til slutt ble avvist av fylkestinget. Avtalen ga nemlig Troms flertall i fellesnemnda, og slo også fast at både politisk ledelse og øverste administrative leder i det framtidige fylket skal ha sete i Tromsø.

I prosessen som ledet fram til denne avtalen , var Ivar B. Prestbakmo en aktiv mann som Troms utsendte nummer to. Han kjempet Troms og Tromsøs sak i tospann med Ørnebakk, mens Ragnhild Vassvik hadde med seg Lise Svenning fra Høyre. Sammen fikk Ørnebakk og Prestbakkmo til en avtale som de kunne si seg fornøyd med, og vende tilbake til Tromsø med rak rygg. I Finnmark tok det derimot ikke lang tid før Ragnhild Vassvik talte imot avtalen hun selv var med på å undertegne.

«Vi fikk en løsning som reflekterer et asymmetrisk maktforhold mellom Troms og Finnmark, og det er en løsning som folk i Finnmark har vendt ryggen til. Gardermoen-avtalens mottakelse viser med all tydelighet den motstand som er mot tvangssammenslåingen,» uttalte hun i fylkestinget kun en måned etterpå.

Det kan ikke være noen tvil om at delegasjonen fra Finnmark ble utsatt for et massivt press på Gardermoen. Etterpå var motstanden mot Willy Ørnebakk så stor i Finnmark at Arbeiderpartiet så seg nødt til å finne en annen toppkandidat før høstens valg. Men i Senterpartiet er det Gardermoen-mannen Prestbakmo som har fått tilliten. Nå skal han som kjempet Troms sin sak i sammenslåingen, være den øverste stemmen for partiet som framstiller seg selv som garantistene for Finnmarks selvstendighet.

Rett skal være rett: Både Troms og Finnmark Senterparti (ja, de har fortsatt to partilag) taler for reversering av sammenslåingen. Det er ikke lenge siden Ivar B. Prestbakmo og nummer to på lista, Anne Toril Eriksen Balto fra Karasjok, sammen forfattet et leserinnlegg der de proklamerte at «en stemme til Sp vil være en stemme på folkevalgte som vil jobbe for opphevingen av tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, og hver dag kjempe mot dagens regjeringens sentraliseringspolitikk».

Men så følger spørsmålet: Hvordan skal de få til dette? Man skal være varsom med å ta valgresultatet på forskudd, men det bør være trygt å fastslå at Senterpartiet vil være avhengig av samarbeidspartnere i det nye fylkestinget for å oppnå flertall. En oppslutning på 24 prosent tilsier rundt 13-14 av 57 mandater, og da er det fortsatt en vei å gå før politikken kan bankes gjennom. Så hvem vil Senterpartiet samarbeide med?

Et lett spørsmål, skal vi tro Finnmark Sps Kurt Wikan.

«Vi kommer til å samarbeide med noen som er imot regionreformen. Regionreformen er vår største sak,» uttalte han til iFinnmark tidligere denne uka.

Men Ivar B. Prestbakmo ville ikke svare da han fikk samme spørsmål i debatten som ble direktesendt hos både NRK Finnmark og iFinnmark tirsdag.

– Vi samarbeider med dem som er villige til å samarbeide om vår politikk, sa han der, og nektet å svare på spørsmålet om han ville lene i retning rødt eller blått. Og når han utdypet, nevnte han ikke regionreformen med ett ord:

– Vi skal samarbeide med dem som er villige til å bygge Troms og Finnmarks lokalsamfunn, sine videregående skoler og sin næringsutvikling inn i framtida, og da blir det mer eller mindre hypotetiske spørsmål om hvem som skal samarbeide med hvem. Men det er ikke usannsynlig at vi kan samarbeide med Arbeiderpartiet, sa han.

Da er det grunn til å spørre om man kanskje ikke er så samstemte i Senterpartiet likevel.

Dette er nok bakgrunnen for at Arbeiderpartiets Geir Ove Bakken krever at Senterpartiet klargjør hvilken blokk de kan tenke seg å samarbeide med etter valget. Likefullt framstår det som krampaktig og panikkartet når han slår alarm om at en stemme til Senterpartiet kan bety en stemme til et fylke styrt av de blå. Arbeiderpartiet er tross alt ikke veldig fremmed for å samarbeide med Høyre selv rundt om i det ganske land. Ifølge Klassekampen har Ap selv tydd til de borgerlige i én av tre kommuner der de har ordførere i inneværende periode.

Det er ingen tvil om at et sterkt Senterparti i Troms og Finnmark bør være et kraftig signal både til regjeringspartiene og Arbeiderpartiet, om at de er på ville veier blant befolkningen i nord.

Men når det gjelder styringen av framtidens fylke, er det ingenting som er avgjort før stemmene er talt opp etter valget 9. september. Vi vet ikke hvem Senterpartiet vil samarbeide med og hva det vil innebære for framtidens fylke.

Likevel mener jeg det er trygt å si følgende: Tror du at en stemme til Senterpartiet er det samme som en stemme til en enkel vei mot reversering av sammenslåingen, blir du nok skuffet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags