«Mammaer er sine barns verste fiende når det kommer til kroppspress»

- Mammaen står der operert og fettsuget og nekter sin datter Nugatti på brød, fordi hun har «genetikk til å bli feit». Samtidig gjemmer hun seg i skapet når ungene har lagt seg og spiser Nugatti med skje, skriver Nann Jovold-Evenmo.

- Mammaen står der operert og fettsuget og nekter sin datter Nugatti på brød, fordi hun har «genetikk til å bli feit». Samtidig gjemmer hun seg i skapet når ungene har lagt seg og spiser Nugatti med skje, skriver Nann Jovold-Evenmo.

Av

Som mange andre har jeg fulgt med i debatten om kroppspress, og bloggerkrigen mellom to av norges mest profilerte bloggere.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sophie Elise, som er den mest kjente av alle bloggere i Norge, og som har millioninntekter av sine innlegg, bokutgivelser om sitt personlige liv, og nå også i en egen tv-serie. Så har vi veganer og tidligere Paradice Hotell-deltaker, Kristin Gjelsvik som har en egen blogg som hun tjener penger på, i likhet med andre store bloggere.

Hun har en stor tilhengerskare og skaper klikk via både innlegg om dyrevern, mat og det å være mamma, men også kontroverser og kritikk mot andre bloggere. Helst Sophie Elise. Nå er hun også med på hele to tv-serier; både en egen og bloggerne. Hvor hun selv, hennes livsstil og klesstil profileres i beste sendetid.

De er begge influensere som skaper debatt og kroppspress på hver sin måte.

La oss innse et faktum; Den farligste influenseren i en ung kvinnes liv er faktisk MAMMA!

Ja, du leste rett, mamma.

Mammaer er sine barns verste fiende når det kommer til kroppspress, selvbilde og ikke minst; kosthold.

Jeg skal her forklare deg hvorfor jeg mener dette:

Ung jente på åtte år kommer med følgende uttalelse til sin jevngamle venninne;

«Jeg kan spise hva jeg vil jeg, for når jeg blir voksen tar jeg bare fettsuging om jeg blir tjukk. Det gjorde mamma». Den samme mammaen står der operert og fettsugd og nekter sin datter nugatti på brød, fordi hun har «genetikk til å bli feit». Samtidig gjemmer hun seg i skapet når ungene har lagt seg og spiser nugatti med skje.

I andre hjem finner vi mødre som er så fortvilet over muffinmage, bilringer, valker og grevinneheng, og som i timevis hver uke snakker med sine venninner om dette. Foran ungene som suger til seg alt negativt mødre snakker om, og hører hvordan mammaene kritiserer egne, og andres kropper.

Disse damene er faktisk influensere for hvordan deres døtre vil se på egen kropp, og jeg har faktisk sett små jenter som lurer på om de har muffinmage som mamma.

En ung kvinne som er ekstremt opptatt av helse og trening har aldri latt sine barn smake sukker eller brus. De får sukkerfrie alternativer, frukt og aldri kaker. All mat er nøye monitorert av mamma for riktig sammensetning av ernæring; til og med yoghurten skal være fettfri og sukkerfri.

Så skal barna i bursdag til venner for første gang, og kakene er direkte rus. Sjokoladekake, iskrem, smågodt. Det er en ny verden.

De er hektet, og trøkker i seg det de klarer når de er i bursdager.

Når disse ungen jentene blir tenåringer; så har de store problemer med å ha et nøkternt forhold til gotteri og kaker. Diabetes here I come.

Noka-dietten, Atkins, Allevo og andre suppedietter har gjort sine inntog i norske hjem, og de som bruker mest av dette er mammer som vil ha en quick-fix på kroppen. Samtidig får du detox-pillere, slankepillere som XLS-medical og 30-days plus. Det som er skummelt er at disse diettene og pillene selges på apotek, og dermed blir «ufarliggjort» og på en måte akseptert som «en god løsning».

I tillegg snakker de høyt om sitronvanndiett, eplesidereddik- diett, kålsuppedietter, og mange av disse er så feilernærte at de ikke skjønner at de skader kroppen sin.

Mange mammaer fikser pupper hos kirurgen etter tre barnefødsler, for ikke å snakke om at sinnarynken må bort før neste foreldremøte eller vinkveld med venninnegjengen. Huden skal strammes og fikses, og det er alt fra kollagen til fillere og botox.

Samtidig kjøper disse treningsmagasiner, dameblader og ser opp til kvinner som Bar Rafaeli og andre modeller som er RADMAGRE!

Hele medie-Norge bør egentlig sitte med en flau smak i kjeften, rett og slett fordi de lar Gjelsvik og co få så mye tv-tid og medieoppmerksomhet når de holder sin årlige catfight om kroppspress.

Denne bloggerkrigen gjør ingenting annet enn å skape klikk, og dermed tusenvis av kroner for de involverte parter. Og de eneste som faktisk tjener på dette er dem selv, og de som utfører kosmetiske inngrep.

Kroppspresset starter i hjemme, ikke hos influenserne.

For har vi gode holdninger til mat og kropp hjemmefra, så har vi også klart å legge fundamentet for hva våre unger selv klarer sile ut av generell pisspreik fra disse bloggerne.

Gode matrutinger, trening og ikke minst et sunt forhold til søtsaker er noe som etableres i hjemmet, ikke i bloggverden. Og når mamma bedriver quickfix, pappa er på lavkarbo og får treningsdilla etter fylte 45 år; da er det fanken ikke rart ungene våre sliter.

Så våre farligste influensere er ikke Sophie Elise, som med sin åpenhet om dårlig selvbilde, kirurgiske inngrep og plastic-fantastic utseende fronter inngrep. Eller Kristin Gjelsvik som skriker og banner for å vise sin tydelige motstand mot kroppspress.

Den farligste influenseren vi har; det er mamma!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags