Gå til sidens hovedinnhold

Må krigsminner være vakre, Aage Hegge Hansen?

Finnmarksdebatten

Aage Hegge-Hansen har kjørt hele veien til Tana bru, og har deretter forfattet et interessant reisebrev i avisa 7. juni. Han beskriver der et forferdelig syn hvor gamle brufester så ut som en kanonstilling. Dette vil han ha bort fordi det var stygt for hans øyne.

7. juni er en historisk viktig dato. Det var dagen i 1940 da kong Haakon forlot Norge med kurs for England. Samme dato i 1945 ankom kongefamilien Oslo etter krigens slutt. Da feiret Norge seieren over et av de mest grusomme diktatur verden har opplevd, Hitlers nazisme.

LES OGSÅ: Nå forsvinner de siste restene av brua som Lars Erik har kjempet for: – Dypt tragisk

Den 2. verdenskrig var et helvete for Finnmark. 339 finnmarkinger omkom i krigsårene. Vi var det fylket som ble mest ødelagt i Norge.

Gamle Tana bru ble første gang oppført i 1941-1944, sprengt høsten -44 av tyskere på retrett og igjen satt opp etter de gamle tegninger og basert på restene av den første brua. Den sto ferdig i august 1948 som et stort symbol over at Norge ville bygge opp også Finnmark.

Da reguleringsplanen for nye Tana bru ble behandlet i 2013, hadde ingen av fagmyndighetene på kulturminnevern vurdert verdien av dette historiske monumentet!

LES OGSÅ: Nå er det avgjort: Dette skjer med restene av gammelbrua

Ja, du leste riktig og du tenker nok som svært mange andre med respekt for vår historie;

– Hvordan er det mulig å ikke gjøre en jobb som er pålagt fagmyndigheten?

Til tross for at de folkevalgte i Tana tre ganger enstemmig ba om at SVV tok vare på kulturminnet, ble det revet. Med unntak av de originale kabelfestene som Vegmyndighetene vedtok 8. oktober 2020 å ta vare på som siste rest av det historiske minnet de utgjør.

Tana har også har vært plaget med politisk svindel. Den tidligere ordføreren som ble påspandert en godt betalt fast lederjobb med partiboka som kvalifikasjon har derfor trukket i trådene for å hindre en politisk behandling av kulturminnet og en trafikal løsning.

LES OGSÅ: Full strid om bevaring av deler av gammelbrua: – Det er både uhørt og respektløst

Han har vært den eneste politikeren som har vært mot å ta vare på noe av historisk verdi. Han trekker i trådene som den egentlige ordfører, og Helga Pedersen gjør som han sier. Ikke ulikt stammehøvdingers makt i deler av Afrika.

Derfor møtte begge to, både reell og formell ordfører, veimyndighetene sist fredag og fortalte at kommunestyret ikke ville godkjenne en søknad om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan. Og det uten at spørsmålet har vært drøftet i verken formannskap eller kommunestyre!

I andre deler av verden kalles dette et diktatur.

Slik Hitler drev sitt diktatur til forbrytelse mot menneskeheten fra 1931 – 1945, har vårt lokale diktatur drevet sin forbrytelse mot et kulturminne som i fjor høst ble vurdert som «av høy nasjonal verneverdi» av det eneste fagorganet som noen gang har vurdert dette.

Og som skulle vært vurdert FØR 2013 og reguleringsplanens vedtak.

Så derfor, Aage, kunne det blitt stående et siste symbolsk minne over nazismens fall i Øst-Finnmark. Jeg håper du ser det poenget.

Ikke vakkert, og det er heller ikke viktig. Men området rundt kabelfestene kunne blitt et utsiktspunkt og et sted som fortalte historien om Gamle Tana bru gjennom skilt, tavle og et hologram som viste den gamle brua.

Det er uhyre viktig for at kommende generasjoner skal påminnes hvorfor demokrati er verdt å slåss for når diktaturet truer. Uansett hvor. Uansett når.

Og uansett hvem som utgjør de antidemokratiske krefter.

Det er de antidemokratiske krefter som ikke vil at deres forhistorie skal fortelles, og som derfor i skam vil fjerne alle spor. Å svindle med historien er også en forbrytelse.

Kommentarer til denne saken