Luftambulanse-saken: Fylkeslegen har høynet beredskapsnivået

Av

Fylkeslegen i Troms og Finnmark vurderer at situasjonen med operatørbytte i luftambulansetjenesten krever økt overvåkning, og har høynet beredskapsnivået.

DEL

Fylkeslegen vil nå be om daglige rapporter fra kommunene om situasjoner knyttet til behov for ambulansetransport.

I tillegg mottar de daglige rapporter fra Helse Nord.

Bakgrunnen er at fire av elleve ambulansefly fra Babcock har vært satt ut av spill siden lørdag, etter at det ble oppdaget tekniske uregelmessigheter med flyene.

Feilen er ennå ikke identifisert.

Ingen flere hendelser

Helse Nord sa på en pressekonferanse mandag at de er bekymret for situasjonen og har satt krisestab på ubestemt tid. Dette gjelder også Luftambulansetjenesten.

– I natt var det relativt rolig, men det betyr ikke at vi ikke fortsatt er bekymret for situasjonen. Vi forstår godt at pasienter og pårørende blir urolige, men vi kan garantere at vi gjør alt vi kan for at ingen skal bli skadelidende under forholdene vi har nå, sier administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord tirsdag.

Mandag ble det meldt om at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i løpet av ett døgn hadde meldt om åtte uønskede hendelser som følge av krisen i ambulanseflytjenesten.

Fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord sier tirsdag at alle avviksmeldingene nå gjennomgås i detalj, og at dette vil kommenteres senere.

– Så langt er det ikke registrert noen flere uønskede hendelser, sier han tirsdag.

Fem ekstra fly settes inn

Fire av elleve ambulansefly er fortsatt ute av beredskap tirsdag, og feilen er ennå ikke funnet. For å bedre situasjonen settes det inn fem ekstrafly.

Det forteller direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Juul vil luftambulanseoperatøren Babcock hente inn tre fly fra Sverige, hvorav ett også kan landet på kortbane. I tillegg hentes det inn to kommersielle jetfly. Det ene er allerede i drift, mens det siste hentes inn på torsdag.

(©NTB)

Artikkeltags