I neste uke er det sankthansaften som står på programmet på tirsdag. Det blir ifølge vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund, en fin kveld å brenne bål både i fjæra og langs elva i Vest- og Indre-Finnmark.

– Det ser veldig bra ut i Vest-Finnmark. I Alta kan det bli temperaturer på 20 grader og i Hammerfest kan det bli 15–16 grader. På vidda blir det også godt og varmt, sier Skoglund, som ikke kan love like gode temperaturer fra Mehamn og østover.

– Det blir oppholdsvær i hele region, men det blir ikke så høye temperaturer langs kysten i Øst-Finnmark. Det kan også komme en lav tåke på kysten. Det ser ut til at det blir en 10–12 grader her, sier vakthavende meteorolog, som forklarer videre at det er vindretningen som er årsaken til at det blir kaldere i østfylket.

– Det er vind fra nord-nordøst som tar med seg den kalde vinden fra havet.

Varmest på søndag

Selv om det ser lovende ut på tirsdag i neste uke, så er det i helgen at det er best vær i hele Finnmark. Søndag blir den varmeste dagen viser prognosene til Meteorologisk institutt.

– Det blir en «høydare» på søndag, så vil det komme et lite temperaturfall på mandag, før temperaturene stiger igjen på tirsdag, sier Rune Skoglund.

Skogbrannfare

Både vakthavende meteorolog og varsom.no ber folk som ferdes i terrenget i Finnmark i disse tider om å være forsiktig med åpen ild. Det er skogbrannfare flere steder i region, og blant annet er det gultfarevarsel i Alta, Kautokeino, Karasjok og Sør-Varanger de kommende dagene.

– Vær forsiktig med åpen ild. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, skriver varsom.no om et gule farenivået.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har blant satt ett brannhelikopter i beredskap i Alta i helgen.

Regn

Det er ikke alle som synes mye sol og fint vær er tipp topp hele tiden. Mange bønder i Finnmark er i sluttfasen av våronna, og ønsker seg sikkert litt regn på nysådde åkre.

Vakthavende meteorolog kan også komme med en liten gladmelding til dem også foran neste uke.

– Det ser ut til at det kommer nedbør på onsdagsettermiddag. Da blir nok bøndene i Vest-Finnmark også glade, sier Rune Skoglund.