Gå til sidens hovedinnhold

Kleggekspert: – Nå fikk han noen varmegrader på seg, og da får han fart på seg

Artikkelen er over 4 år gammel

Når gradestokken bikker 15 varmegrader og sola skinner, da våkner kleggen til liv.

Den første skikkelige sommervarmen ble registrert i helgen i Vest-Finnmark. De fleste slapper av i sola, men insektene og blant annet kleggen trives veldig godt i solsteiken. Søndag og mandag var det veldig mye klegg i Loppa. I Bergsfjord og Nuvsvåg var det til tider nesten ikke værende ute på grunn av store mengder klegg.

Arne Claus Nilssen, professor i entomologi ved seksjon for naturvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, kan ikke love noen bedring de første dagene.

– Kleggen må ha opp mot 15 grader eller mer for å fly. Nå fikk han noen varmegrader på seg, og da får han fart på seg, forteller kleggeksperten, som legger til at kleggen har vært sein i år, selv om han så den første kleggen allerede i juni i Tromsø.

– Det har vært mye dårlig vær i år, og kleggen er helt avhengig av minst 15 grader og solskinn. Når det kommer, flyr den mye rundt og fort, for å få lagt sine egg.

Saken fortsetter etter bildet.

 

– Kle han bort

Hvorfor kleggen har så aktiv i på kysten i Vest-Finnmark har ikke Nilssen noe godt svar på. Den legger eggene sine i myrsumper, og det er muligens i disse områdene at kleggen har vært ekstra ivrig de siste solskinnsdagene.

– Man bør ikke gå i bar overkropp, og man må kle han bort, er rådet fra professoren.

Kleggen har ikke brodd, men en slags sugesnabel, som den bruker til å stikke hull på huden. Det er ikke vanligvis farlig å bli bitt, men det er ubehagelig.

Saken fortsetter etter bildet.

 

Stille i august

Når kleggen har fått rast fra seg, så blir det hyggeligere å være ute. Den bruker noen dager på å formere seg, og etter noen uker trekker den seg tilbake.

– I august har den gjort sitt, sier Arne Claus Nilssen.

Da er det bare ett år og 15 varmegrader til neste gang kleggen våkner til liv.

Klegg

Klegg en insektfamilie med kraftige fluer der hunnen suger blod og hannen lever av blomstersaft.

Noen typer klegg kan være plagsomme for mennesker. Kleggbitt gir ofte en kraftig, rød hevelse på huden. Noen kan få allergiske reaksjoner. Det er ca. 4000 klegg-arter som er kjent i verden. 37 av dem lever i Norge.

Klegg som sykdomsbærere er ikke et problem i Nord-Europa.

I gamle dager trodde man at urolig klegg varslet om regn.

(Kilde: Store Norske Leksikon)

 

 

Kommentarer til denne saken