Herman skrev brev med prompespørsmål til Kongen, og fikk svar: – Men ikke på spørsmålet mitt

KONGELIG SVAR: Herman Flåten (6) spurte Kongen om han pleide å gå ut av Slottet for å prompe. I forrige uke fikk han det etterlengtede svaret fra Det kongelige hoff.

KONGELIG SVAR: Herman Flåten (6) spurte Kongen om han pleide å gå ut av Slottet for å prompe. I forrige uke fikk han det etterlengtede svaret fra Det kongelige hoff. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Seks år gamle Herman Flåten var nysgjerrig på hvor Kongen pleide å gå om han skulle prompe. Førsteklassingen fikk svar, men har ikke blitt noe klokere.

DEL

Det var under en time i klasserommet sammen med lærer Line Olsen ved Høgtun skole i Øksfjord i august, at spørsmålet dukket opp: «Hvor går egentlig kongen hen når han må prompe?».

Det var NRK Finnmark som omtalte saken først.

God tilnærming

– Herman slapp nok en liten fjert i klasserommet, og jeg tror det var der diskusjonen startet. Også kom det opp, at alle gjør vel sånt en gang i blant, til og med Kongen. Så tror jeg læreren spant videre på det, sier mor til Herman, Anneli Vestre.

Derfra gikk det raskt til at Herman plutselig hadde skrevet et brev og sendt avgårde til Kongen. Spørsmålet han stilte i brevet var «Jeg lurer på om dere promper inne på slottet eller om dere går ut?»

Selv er seksåringen for sjenert til å snakke med iFinnmark, men mor forteller at det var en opprømt skolegutt som kom hjem og kunne fortelle at han hadde vært med og forfattet et brev til selveste Kongen.

– Han har fortalt oss at han har gått og ventet og ventet på dette brevet, også kom det jo endelig i forrige uke. Da kom han hjem med brevet i sekken og viste oss det. Det var stas, sier Vestre.

Hun forteller at Herman sliter litt i norsktimene, og er imponert over lærer Line Olsens fremgangsmåte for å få gutten til å bli engasjert i lesing og skriving.

– Det var nok ikke en så veldig lett oppgave for han, men Line traff en pedagogisk nerve her. Hun har funnet en god tilnærming til et vanskelig felt, og fikk Herman til å bli interessert. Jeg tror ikke dette var en planlagt del av undervisningen, for å si det sånn, ler moren.

Les også: Dronning Sonja åpner Riddu: – Hun skal få en glamlavvu, hvis hun ønsker det!

Fikk svar

Det var NRK som var tilstede og fikk overvære selve overleveringen av brevet når det endelig kom, adressert til skolen fra Det kongelige hoff. En spent Herman var rask med å åpne brevet, men ble ikke noe klokere etter å ha lest innholdet:

«H.M. Kongen har bedt meg om å takke deg for den hyggelige hilsenen som du har sendt til ham», står det i brevet som er signert Åse Marie Berg fra Det kongelige sekretariat.

– Han fikk nok ikke noe godt svar på spørsmålet sitt. Men etter å ha diskutert det i klasserommet, så kom elevene også frem til at det kanskje var litt for personlig for Kongen å svare på noe slikt. Jeg synes det var bra at de diskuterte det sammen, sier moren til Herman.

Hun innrømmer at hun selv nok ikke hadde turt å skrive et slikt brev til Kongen, og synes det er morsomt at han svarte Herman.

– Jeg synes at det er veldig bra gjort av Kongehuset å ta seg tid til å svare på slike henvendelser. Jeg vet at de får mange henvendelser, og da er det kjekt at de bruker tid på å svare hver enkelt av dem, det betyr jo også mye for mottakeren, sier hun.

Les også: Ingvald fikk hilsen fra kongen på 100-årsdagen

Til NRK sier assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Sven Gj. Gjeruldsen, at de setter pris på alle henvendelser, men at ikke alt kan besvares.

– Det er enkelte spørsmål man ikke besvarer, sier han.

– Det kommer veldig mange hyggelig brev til Kongen fra barn gjennom hele året. Det setter man veldig stor pris på, legger han til.

Ikke skuffet

Lærer Line Olsen benekter ikke at dette er et stunt hun godt kan tenke seg å gjøre igjen.

– Hele førsteklassen har fulgt med på prosjektet helt siden Herman fortalte om det. De har vært veldig spente på om han skulle få svar, og når brevet kom, så satt jo hele klassen som på nåler og ropte «skynd deg å åpne opp!». Det har vært veldig gøy, sier Olsen.

Hun forteller at Herman ikke har vært skuffet selv om han ikke fikk et svar på selve spørsmålet sitt.

– Vi tok det opp i klassen etterpå, og da kom vi frem til at det nok ble et litt for privat spørsmål for Kongen. Herman ble ikke skuffet, han var glad for å få et svar fra selveste Kongen på brev, sier Olsen.

Hun innrømmer at hun selv ikke trodde de ville få noen svar fra Kongehuset.

– Vi var oppmerksomme på å ikke kjøre opp forventningene til Herman for høyt heller, så jeg pratet litt med han om det at Kongen var en veldig opptatt mann, som kanskje ikke fikk tid til å svare på brevet. Men det var veldig kjekt at Herman likevel fikk svar, sier læreren.

Artikkeltags