Loppa får mer hurtigbåt - skal gå direkte til Alta

Falkefjell Snelandia

Falkefjell Snelandia Foto:

Fra 1. september legges hurtigbåtrutene fra Øksfjord til Alta i stedet for Hammerfest to dager i uken.

DEL

Fra 1. september legges hurtigbåtrutene fra Øksfjord til Alta i stedet for Hammerfest to dager i uken, melder Finnmark fylkeskommune i en pressemelding.

– I tillegg blir det flere ferjeavganger i vinterperioden, samt at Nuvsvåg gis nye signalanløp. Hovedutvalget for kultur, folkehelse og samferdsel vedtok på tirsdag endelig justering i Loppa sitt kollektivtilbud, og kom Loppa kommune i møte på mange av ønskene. Men, som alltid er det vanskelig å få til alt når rammene er stramme, forteller hovedutvalgsleder Geir Ove Bakken, som henviser til tilleggsbevilgningen på 5 millioner kroner, som fylkestinget vedtok til bedring av kollektivtilbudet i Loppa.

– Her får vi til mye bra, sier hovedutvalgslederen, som legger til at det er utfordrende å tilfredsstille ønskene i én kommune, uten å berøre kommunene rundt som har anløp av samme fartøyer. Ferjesambandet til Hasvik er naturlig prioritert med bakgrunn i trafikkbehovet.

Å legge om rutene kun i Loppa er derfor utfordrende, og her har administrasjonen jobbet i halvannet år, sammen med både ruteoperatørene og berørte kommuner – dette har vært en tidkrevende jobb, forteller Bakken.

Et av ønskene fra Loppa kommune dreier seg om en ny avgang på lørdag morgen fra Sør-Tverrfjord og Bergsfjord til Øksfjord, med retur på lørdag kveld. Dette for å kunne rekke til og fra Alta samme dag. Dette får vi kun til i perioden 1. september til 31. mai, sier Geir Ove Bakken.

– I samme periode får vi lagt inn en ny lørdagsavgang til Tverrfjord, forteller Bakken, noe som også har vært et ønske fra kommunen.

Ny avgang til Tverrfjord blir også lagt inn i sommerrutene. «Skoleferja» som i skoleåret går fire dager i uka fra Øksfjord til Tverrfjord, legges også inn i skoleferien, som et ekstra tilbud til folket i Tverrfjord og Nuvsvåg.

Et sterkt ønske fra kommunen har også vært å få tilbake en ekstra avgang med ferje fra Sør-Tverrfjord og Bergsfjord på fredag ettermiddag, men den endringen ble ikke vedtatt i hovedutvalget.

– Vi skulle gjerne sett at vi kunne innfri alle ønskene til kommunen, men den ekstra avgangen på fredager ville fått store konsekvenser for avgangene til Hasvik, og det ønsket ikke hovedutvalget å gjøre, forteller hovedutvalgslederen.

Loppa kommune har signalisert et ønske om å få ruter mot Storekorsnes og Alta, slik de opprinnelige rutene gikk fra oppstarten i 2016. Dette får vi til to dager i uken, så fra august av kan Loppafolket få forbindelse til begge byene i vest på mandager og onsdager. Det blir korrespondanse med VargsundXpressen begge veier på Storekorsnes. Fredag og søndag vil hurtigbåten gå via Hasvik til Hammerfest, som i dag, forteller Bakken.

– Å flytte LoppaXpressen mot Storekorsnes og Alta på onsdager berører Hasvik kommune, da de har anløp av denne på vei til og fra Hammerfest. Det løser vi med å sende SørøysundXpressen innom Hasvik på onsdag morgen og kveld, sier hovedutvalgslederen.

– I tillegg til dette justerer vi litt på tirsdagsruta internt i Loppa, slik at Nuvsvåg også får signalanløp, avslutter Geir Ove Bakken, som er fornøyd med at en lang og tung prosess nå har kommet til en ende.

Artikkeltags