Gå til sidens hovedinnhold

– Litt kjølig blir det, det må være lov å si

Det meldes om temperaturer av det kjølige slaget i hele Finnmark til uka.

Lørdag formiddag klokken 11 var det lave temperaturer over stort sett hele Finnmark. Ifølge Meteorologisk institutt sine målinger var det 10 grader i både Karasjok og Vadsø, 9 grader i Kirkenes, 7 grader i Berlevåg og 11 grader i Alta.

Her var det kaldest og varmest

Varmest var det i Skibotn i Vest-Finnmark med hele 14 grader, mens det til sammenligning var målt lavest temperatur ved målestasjonen Suolovuopmi på Finnmarksvidda, med sine 5,3 grader.

– Målestasjonen her ligger ganske høyt, på 380 m.o.h., så ikke unaturlig at det er målt lavest temperatur her, sier meteorolog for Nord-Norge, Per Egil Haga.

Byen hvor det kan sies å ha blitt kaldest lørdag, er Hammerfest hvor temperaturen hadde krøpet ned til kjølige seks plussgrader.

Så hvordan blir egentlig været den neste uka for Finnmark?

– Litt kjølig blir det, det må være lov å si, det er dessverre ikke så gunstige prognoser for uka, svarer meteorologen og forteller at det nok blir relativt kjølig over hele kysten i både Øst-Finnmark og Vest-Finnmark, med temperaturer under 10 grader. Enkelte steder helt ned til 8 grader.

Ikke så gunstige prognoser

– I indre strøk av Troms er det notert rundt 17 til 18 grader, og det er stor kontrast til Nordland, hvor det nå er rundt 30 grader. Oppover mot og inn i Finnmark, både ute ved kysten, men også de indre strøk, blir temperaturen liggende på rundt 10 grader. Noen steder er det over, noen steder under, sier Haga.

Men så ser det ut til å bli væromslag over hele landet.

Hvem i Finnmark får finest vær til uka?

– Det blir nok Finnmarksvidda, hvor det kan bli litt fint vær søndag og mandag før nedbøren utvikler seg på tirsdag. Her kan det altså komme opp mot 20 varmegrader.

Et lavtrykk vil nemlig bre seg sammen med en nordvestlig luftstrøm som trekker kjølig luftmasse ned fra nord, samtidig som det er en del skyer. Dermed vil det komme en del regn- og regnbyger i de østlige områder og i indre strøk.

Og hvem får dårligst vær her i fylket?

– Lavtrykket vil forsterke seg over Nordkalotten og vil for så vidt gi regn og kjølig vær over hele linja, særlig ved kysten. Det vil gi en del byger i de østlige områdene, og også i de indre strøk. De vestlige områdene slipper ikke helt billig unna de heller, men Hammerfest og Alta kan vente seg litt sol søndag og mandag, med temperaturer helt opptil 15 grader. I det minste forbigående.

– Blir ikke å se etter sola her

I Lakselv, Vadsø og øst generelt blir det altså ikke noe særlig vits å se etter sola, i hvert fall ikke om man skal tro meteorologen:

– Til uka blir det kanskje bare opp mot 10 grader i øst, særlig ved kysten blir temperaturen å duppe ned ganske mye, til kanskje rundt 8 grader. Så det er ikke så mye å se etter sola her.

For øvrig er det skogbrannfare på Finnmarksvidda, noe som sannsynligvis blir værende helt til nedbøren kommer hit på tirsdag, forklarer Haga.

Kommentarer til denne saken