Lisa Williams er forberedt på å møte skeptikere når hun kommer hit

NORGESVENN: Norske kvinner og menn betaler gjerne for å høre Lisa Williams hilse fra avdøde venner og slektninger. I mars besøker hun Norge for tredje gang siden 2010. Hun vil holde seminar på et hotell i Alta.

NORGESVENN: Norske kvinner og menn betaler gjerne for å høre Lisa Williams hilse fra avdøde venner og slektninger. I mars besøker hun Norge for tredje gang siden 2010. Hun vil holde seminar på et hotell i Alta. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordmenn har stor appetitt på samtaler med avdøde slektninger. Det selverklærte mediet Lisa Williams besøker snart landet for tredje gang på seks år, og tar turen innom Finnmark.

DEL

– Det norske publikummet er fantastisk. Her har jeg min største fanbase, sier Williams til Finnmarken.

– Hvorfor er det slik?

– Jeg vet ikke. Jeg tror folk her er veldig åpne for spiritualitet og vil lære, svarer hun.

I Norge er hun kjent blant annet gjennom tv-programmet «Life Among the Dead» og sitt samarbeid med prinsesse Märtha Louise.

Snart legger hun ut på norgesturné, og holder 28. mars seminar i Alta. Dette er hennes tredje norgesbesøk siden 2010.

Skeptiker som kjæreste

Williams er ifølge sin egen hjemmeside et «psykisk medium» og sertifisert healer.

– Jeg kommuniserer med avdøde, gir medfølelse og «closure», forteller 41-åringen.

Hun er vant til å bli utfordret av skeptikere. Både i salen og i sin nærmeste omgangskrets.

– Faren, broren og kjæresten min er skeptiske. Jeg har ikke noe imot det. Når noe skjer, kan jeg terge dem opp ved å spøke med at jeg visste det kom til å skje, forteller hun.

Williams mener ulike syn ikke er et problem med mindre man gjør det til et.

Krever bevis

Slik Aftenpostens skribent Jan Zahl oppsummerte et seminar i 2013, oppga Williams navn og sykdommer som noen i salen kjente igjen. Williams intervjuet så disse publikummerne.

«Mange av dem som satt i salen var svært mottakelige for Williams «syn». Her var mange sørgende, sårbare og gode mennesker med behov for å bli sett», oppsummerte Zahl.

Williams sier skeptikere vanligvis er til stede i salen.

– Det vil alltid være noen som ønsker bevis. Jeg har full forståelse for det. Jeg er ikke der for å få dem til å forandre mening, forteller hun.

Williams har turnert i blant annet USA, Australia og New Zealand. Briten sier hun får samme mottakelse og spørsmål i alle land hun besøker.

God presse

– Har folks meninger om hva du gjør forandret seg over tid?

– Jeg tror det. Veldig mange flere er troende nå. Jeg mener folk er mer åpne for å se slike ting og forstå mer. Media har hjulpet. TV-programmer gjør folk mer komfortable med å si at dette har de også opplevd, svarer Williams.

«Åndenes Makt» er TV Norges mest sette program. Programleder Tom Strømnæss har møtt henne, og ovenfor Nettavisen kalt forestillingene "besynderlige".

Det er vanskelig å akseptere det Lisa Williams kommer med, for det bryter med vår forståelse av hvordan verden er skrudd sammen. Jeg har møtt andre som påberoper seg lignende evner, og jeg ser at noen er i stand til å orientere seg i et landskap som er skjult for meg, sa programlederen til Nettavisen.

«Folkeopplysningen» på NRK har også undersøkt fenomenet, men deres fire «klarsynte» sa feilaktige og motstridende ting om samme hus og gjenstand.

– Hvordan synes du media presenterer healing og kommunikasjon med døde?

– Generelt positivt. Det er jeg glad for, svarer Williams.

Selv skeptisk til religion

Williams formidler healing. Hun oppfordrer folk til å oppsøke helsepersonell for sine plager, i stedet for å basere seg kun på hjelp fra healere.

3,7 prosent av den norske befolkning benyttet i 2012 healing. Ned fra 4,8 prosent i 2007, ifølge tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam).

Williams takker sitt norske publikum for å ønske henne tilbake, og føler seg velsignet som får besøke landet igjen.

– Jeg tror du kan være både religiøs og spirituell samtidig. Det er ikke en motsetning, forteller hun.

– Ser du deg selv som religiøs?

– Jeg tror på Gud; at vi er Guds skapninger, og at vi skal behandle hverandre med respekt. Organisert religion tror jeg kan være veldig villedende, sier Williams, som selv ble oppdratt kristent.

I mars besøker hun 17 norske byer med showet «Voices From The Other Side Tour». Deriblant Tromsø og Alta.