Likestillingsseier!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tirsdag 26.mai vedtok Stortinget historiske endringer i bioteknologiloven. Loven har ikke vært endret siden 2004, og var så utdatert at den ikke var tilpasset dagens samfunn. Dette var et viktig gjennombrudd for kvinner, familier og barn. Endelig får vi bedre fosterdiagnostikk med tidlig ultralyd og NIPT-test. I tillegg kan flere få realisert drømmen om å bli forelder ved at vi nå har tillatt assistert befruktning til enslige og eggdonasjon i Norge. Endringene i bioteknologiloven er et stort fremskritt for kvinnehelsa, likestillinga og bedre svangerskapsomsorg.

Tidlig ultralyd skaper trygghet for alle vordende foreldre i svangerskapet. De fleste jeg kjenner som har vært gravide de siste årene har tatt tidlig ultralyd for å se babyen og få vite om alt går bra. Den tryggheten ønsker vi å gi til absolutt alle gravide, ikke bare til de som har råd til å betale det fra egen lomme. Ved å tilby tidlig ultralyd til alle gravide gjennom det offentlige sikrer vi at alle får like tilbud og samme muligheter.

NIPT-test er en blodprøve som skiller ut fosterets DNA fra kvinnens blod. Det er en sikrere måte å finne ut om fosteret er friskt på enn morkake- eller fostervannsprøve. Testen kan avdekke kromosomfeil på fosteret. Kvinner må selv få bestemme om de ønsker å ta denne testen, og vi er glade for at dette er noe alle får mulighet til å sjekke hvis de vil. Så er det vår plikt å gi god og riktig informasjon til de som tar testen slik at de kan ta velinformerte valg helt selv.

At det nå endelig åpnes for både assistert befruktning for enslige og eggdonasjon gjør at de som ønsker å få barn slipper å reise til Danmark, Finnland eller Sverige for å få dette til. Det var på høy tid at vi kom etter og kan tilby samme gode vilkår som nabolandene våre når det kommer til reproduksjon. Tusenvis av enslige kvinner og par reiser til andre land for å få gjennomført undersøkelser, eggdonasjon eller assistert befruktning. Nå kan de få hjelp her hjemme, noe som kan gjøre prosessen bedre for de det gjelder, og at de slipper å føle seg som kriminelle fordi de vil bli foreldre.

Dette er også en viktig likestillingsseier. Fra før har vi tillatt sæddonasjon. Nå som eggdonasjon endelig blir tillatt blir infertile menn og kvinner likestilte, og får samme mulighet til å bli forelder.

En god mamma eller pappa er gode foreldre, også hvis de er enslige. Mange barn vokser opp med én forelder i Norge. Det viktigste er at barnet har gode omsorgspersoner rundt seg i livet sitt, ikke hvor mange de er i antall. Vi må ta innover oss at familier ikke lengre bare er mamma, pappa, barn. Noen vokser opp med 1 forelder, andre med 4, noen med foreldre av samme kjønn og andre med foreldre av ulike kjønn. I vårt samfunn skal det være plass til ulike familier og forskjellige mennesker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags