«Det er feil å påstå at Finnmark ikke har vist vilje til å forhandle»

BRUTT: Forhandlingene mellom Finnmark og Troms ble brutt fredag. Her ser vi Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk.

BRUTT: Forhandlingene mellom Finnmark og Troms ble brutt fredag. Her ser vi Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det kan synes som om sterke stemmer i den offentlige debatten i nord ikke har fått med seg hva som faktisk har foregått på møtene der Finnmark og Troms forhandler om det nye fylket.

DEL

Finnmarken på lederplassStadig utpekes delegasjonen fra Finnmark som «de vanskelige», som ikke har vært villige til å rikke seg en millimeter.

Det er faktisk feil.

Da de første forhandlingsmøtene ble holdt før jul, tok Finnmark utgangspunkt i at hovedsetet til det nye fylket skulle være i Vadsø. Siden kom de Troms i møte, og foreslo at den politiske ledelsen kan sitte i Tromsø, mens den administrative ledelsen legges til Vadsø. Og nå, i de siste forhandlingene, la Finnmark et konkret forslag på bordet. Her har Tromsø fått fylkesordfører og fylkesvaraordfører og tre hovedutvalg, i tillegg til assisterende administrasjonssjef, tre fylkesdirektører og tre assisterende fylkesdirektører.

Samtidig er tre hovedutvalg tenkt lokalisert til Vadsø, sammen med administrasjonssjef, tre fylkesdirektører og tre assisterende fylkesdirektører. I tillegg er det presisert at Harstad og Finnsnes beholder de funksjonene de har i dag.

LES OGSÅ: Troms brøt forhandlingene: Takket for seg og gikk

SE VIDEO: Her bryter de forhandlingene 

Man kan være enig eller uenig i om denne løsningen er den beste. Men det er feil å påstå at Finnmark ikke har vist vilje til å forhandle. De har dessuten et vedtak og mandat fra fylkestinget i ryggen i forhandlingene, Finnmarks folkevalgte har hele tiden vært tydelige på at Vadsø må få en framtredende posisjon i det nye fylket. Altså gjør ikke delegasjonen fra Finnmark annet enn jobben sin når de står fast på at administrasjonssjefen skal sitte i Vadsø.

Så må det sies å være jobben til Willy Ørnebakk og delegasjonen fra Troms å forhandle med det mandatet de har fått fra sitt fylkesting. Og når de to grupperingene står så langt fra hverandre på et spørsmål som nesten må være avklart før man kan gå videre, da er det ikke rart at saken havner hos departementet. Det må først og fremst sies å være regjeringens skyld, som ikke har gitt klare føringer om hva regionreformen skal inneholde og hvilke oppgaver de nye fylkene skal ha.

LES OGSÅ: Ap-veteran om egen partifelle: – Ørnebakk er en nyttig idiot for høyrepolitikk

Det må ikke være noen tvil om at det var delegasjonen fra Troms som sa at nok var nok denne gangen. Dette til tross for at forhandlingsutvalget fra Finnmark hadde kommet til bordet med et forslag som la omtrent halve administrasjonen til Troms. «Jeg tror vi avslutter dette nå, Ragnhild. Vi er innstilt på å sende vårt fylkestingsvedtak til departementet nå så vi får bistand til å få på plass fellesnemnda og komme i gang med det virkelige arbeidet. Dette bringer oss dessverre ikke videre. Jeg tror vi takker for oss og avslutter,» sa Willy Ørnebakk, før han og resten av følget reiste seg og gikk.

Nordlys-redaktør Skjalg Fjellheim har omtalt forhandlingene som «et togkrasj i sakte film», der «Ragnhild Vassvik, Johnny Ingebrigtsen og Geir Ove Bakken hylles som soldater som vender hjem fra vinterkrigen med Troms». Den beskrivelsen er det få i Øst-Finnmark som kjenner seg igjen i, det er ikke sånn at forhandlingsutvalget hylles som helter. Snarere er det en fortvilelse over at Troms vil ha alt til Tromsø som råder. Det er få som ikke tror at Øst-Finnmark da vil bli sittende igjen med svarteper.

LES OGSÅ: Moderniserings-Monica vil at kranglefantene skal ordne opp sjøl

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags