Takk for det gamle

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder fra Arne Reginiussen.

DEL

2015 er snart historie, og også dette året kan gå inn i historiebøkene med mange nyheter og hendelser. Den aller største hendelsen kom på tampen av året, da vi opplevde at verden kom til oss i Finnmark. Krigen i Syria har nok for mange virket å være langt, langt unna. Men med flyktningstrømmen opplevde vi at den berørte oss i store deler av fylket. Flyktningstrømmen bokstavelig talt syklet over grensa fra Russland. Aldri har den store verden vært så nært oss her oppe, på verdens tak.

Vi tok dem som kom med åpne armer. Sør-Varanger sto frem som den kanskje mest gjestfrie av alle, men også Porsanger, Hammerfest og Alta stilte velvillig opp. Men så snudde stemningen.

Vi så at vi lot oss utnytte av mange. Det var nemlig ikke bare dem som har opplevd herjingene til IS og andre grupper i Syria som kom. Tvert imot. Her kom det folk fra Pakistan, Afghanistan og Nepal. Folk som hadde bodd flere år i Russland. Etter en lang periode med handlingslammelse fra regjeringen ble det iverksatt grep som stoppet flommen av folk over grensa. Det viste oss at naivitet kan vi ikke koste på oss. Det finnes forståelig nok mange som misunner oss det vi har. Samtidig er det mange som trenger hjelp. Utfordringen blir å skille dem som trenger vår beskyttelse fra dem som ikke gjør det.

2015 ble også året da hele verden vendte sitt blikk mot terrororganisasjonen IS, som har mye av skylden for flyktningestrømmen fra Syria. Denne avskyelige organisasjonen av terrorister, drapsmenn og banditter, som skjærer hodet av folk, drukner dem, kaster dem ned fra tak. Med terroren i Paris og mot et russisk passasjerfly, påkalte de seg vestens oppmerksomhet i enda større grad. La oss håpe 2016 blir året der verdenssamfunnet får bukt med problemet.

På mer hjemlige trakter, er problemene stort sett av en helt annen art enn den brutaliteten og uroligheten vi ser i Midt-Østen. De er stort sett av mer økonomisk art. I Sør-Varanger har Sydvaranger gått overende. Mange har mistet jobbene sine, og går en usikker fremtid i møte. Det er svært trist, og vi krysser fingrene for at de som har mistet jobbene sine snarest kan gå på jobb igjen hver dag.

Arbeidsledigheten forventes å stige i 2016. Olje- og gassnæringen vil slite også i tiden som kommer. Rogaland er rammet ekstremt hardt, og den lave oljeprisen er dårlig nytt for nye investeringer i Finnmark. Helt svart er det imidlertid ikke. I første halvår skal det, etter nye planer, tas beslutning om Johan Castberg. Her er kostnadene redusert med 35 prosent fra den opprinnelige planen. For Hammerfests del vil det trolig ikke bli veldig store endringer i olje- og gassaktivitet. Goliat skal i drift, noe som faktisk kan gi et lite oppsving, og letevirksomhet skal det fortsatt være.

En ting er sikkert, det blir et spennende 2016 også i Finnmark. Godt nytt år!

Artikkeltags