Skeiv debatt

Artikkelen er over 8 år gammel

«Fremdeles er det nok slik at mange trenger hjelp til denne kampen. Slik sett handler paraden mer om identitet.»

DEL

(Finnmark Dagblad) ¤ Den planlagte homoparaden i Alta har vakt sterke reaksjoner i enkelte miljøer. Åsmund Holst Hansen, leder i Skeiv ungdom Finnmark, vil ha en parade under Skeiv uke, som i Oslo og Trondheim. Men det er delte meninger om arrangementet.

¤ Predikant Kaare Suhr i Elvebakken læstadianske menighet var alt annet enn begeistret for markeringen og slo fast at homofili er i strid med naturen. Han synes det er dårlig gjort at Skeiv ungdom Finnmark legger paraden til Alta.

Da Alta kommune hadde handlingsplanen mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile og transpersoner – den såkalte homoplanen – ute til høring, gikk menigheten sterkt imot. En slik plan er imot Guds ord, mente predikanten. Han fikk støtte fra Rafsbotn læstadianske menighet som beskrev det som «disse syndene». Det har også kommet reaksjoner utenfor menighetene som ikke bare er positive.

¤ Det er ikke uventet at menighetene stiller seg negative til en slik parade, siden det er i strid med læren de står for og dermed virker provoserende. Men på den andre siden er det mange unge som sliter fordi de frykter reaksjonene i lokalsamfunnet dersom de er åpen om sin seksuelle legning. Vi føler oss sikker på at vi snakker om svært mange i Finnmark gjennom årenes løp.

¤ Åsmund Holst Hansen sier han vil være med å spre et budskap om åpenhet og aksept, og vise at man ikke trenger å være redd for å stå fram. Ikke for å provosere. På FDs interaktive nettsted FDpuls, spør han hvorfor ikke han skal kunne holde en annen av samme kjønn i handa i kebabkø i frykt for å bli banket opp på flekken. «Hvorfor kan ikke jeg leve ut mitt liv og min identitet på lik linje med dere uten å leve et liv i frykt og skam?», skriver han. Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen, som arrangerte det første offisielle homotreffet i Finnmark, mener det handler om en personlig kamp.

¤ Vi tror Jakobsen har et viktig poeng her, men fremdeles er det nok slik at mange trenger hjelp til denne kampen. Slik sett handler paraden mer om identitet.

Artikkeltags