16. august 2018 blir en merkedag for Finnmark. Da går starten for suksessrittet Arctic Race of Norway, og det skjer i Vadsø.

Derfra skal verdensstjerner ta seg langs landeveien til Kirkenes, før de neste etappene tar dem fra Tana til Kjøllefjord, Honningsvåg til Hammerfest og Kvalsund til Alta. Store deler av Finnmark får altså besøk av noen av verdens beste syklister, store støtteapparater, og journalister fra inn- og utland. I retur får inn- og utland servert TV-bilder fra et unikt landskap som, med litt flaks, bader i høstsol store deler av døgnet. 

Det var få som ante hvor stort sykkelrittet skulle bli da den første utgaven inntok Nordland og Troms i 2013. Ideen var det Knut-Eirik Dybdal og Ole Skardal som hadde. De hadde arrangert det lokale sykkelrittet Tour de Andørja noen år, og det var dette de nå spant videre på. Etter hvert ble TV 2 med på laget, og deretter Amaury Sport Organisation (Aso), som blant annet arrangerer Tour de France.

På veien fra ideens fødsel til starten gikk, var det mange som var skeptiske til planene. Men etterpå har hele Nord-Norge vært i ekstase. I 2013 ble Knut-Eirik Dybdal kåret til Årets Nordlending, og i begrunnelsen fra en enstemmig jury het det blant annet:

«Landsdelen var i unntakstilstand. Sirkuset Arctic Race lammet hele samfunn. Ordførerkontorer og kommunestyresaler ble okkupert. Veier ble stengt. Posten kom ikke fram. Søppel ble ikke hentet. Begravelser ble utsatt. Men nordlendingen var ikke forbannet – han var i ekstase. TV-bildene ble formidlet til 110 land. Responsen har vært overveldende fra journalister, tv-seere, arrangører, utøvere og publikum. Dette var det vakreste de hadde vært med på.»

I år skal årets vakreste begivenhet foregå i Finnmark, og for første gang skal også Øst-Finnmark få være med på festen. Det er ingen tvil om at dette er godt nytt, og spesielt godt nytt for vertskommunene.

Mens den første utgaven av rittet ble formidlet til 110 land, var det hele 190 land som skulle vise bildene fra fjorårets ritt. Og verdiskapningen har vært stor. Da sykkelrittet var innom Tromsø i 2014, ble det sagt at det utløste en øyeblikkelig meromsetning på 46 millioner kroner. I 2016 skal hele rittet ha utløst en meromsetning på over 93 millioner kroner for næringslivet. Og i fjor skrev Bergens Tidende at analyseselskapet Reupcom hadde kalkulert reklameverdien på TV til å være verdt 231 millioner kroner i 2016.

Dette gir en pekepinn på hva som er i vente i 2018.

Og i tillegg til de konkrete kronene, byr Arctic Race of Norway på flere andre ting å glede seg over. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord sa det godt da han deltok på pressekonferansen i Oslo mandag morgen.

Se hele pressekonferansen her: Hele Arctic Race går i Finnmark. Én etappe har nærmere 2.700 meter stigning.

– Dere har klart å lage ett arrangement som samler en hel landsdel, der vi ellers slåss så det fyker om sykehus, om hvor skolene skal ligge, hvor grensene skal være, hvor kommunegrensene skal være og hvor fylkesgrensene skal være, her er vi altså alle enige om at dette skal vi gjøre, og alle er like rause fra sør til nord hver gang vi lager det, uttalte han.

Kanskje er dette spesielt viktig i Finnmark akkurat nå, i en tid der kranglingen er minst like utbredt som tidligere. Vi krangler om regionreform og fylkesadministrasjon, vi krangler om hvem som tiltrekker seg kompetanse og hvem som ikke gjør det, vi krangler om sykehus og hurtigbåt, og dersom nabokommunen tar et initiativ vi skulle sett vi tok selv, da skuler vi på dem.

Nå får vi et arrangement vi alle kan slutte opp om samtidig, og som vi kan være like stolte av, uavhengig av om vi bor i Vadsø eller Sør-Varanger, Nesseby eller Tana, Lebesby eller Nordkapp, Hammerfest, Kvalsund eller Alta. Og ringvirkningene vil også komme resten av fylket til gode: For turistene som reiser nordover etter at de har sett bildene på TV, er det «Finnmark» eller «Nord» som er målet, og det er opp til reiselivsaktørene å promotere seg selv for å fange deres interesse.

Uansett kan vi være stolte når sykkeleliten skal slåss om de ulike trøyene i landskapet som er vårt, blant publikummet som utgjør folkefesten vi har stelt i stand.

Det er bare å glede seg.